Syrové fondue

Autor receptu: motylikkoto

10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zo syra odkrojíme okraje a nakrájame ich na väčšie kúsky. Tie potom rozdrtíme alebo jemne pomelieme. Všetky druhy tvrdého syra sa lepšie strúhajú, ak sú vychladené.
  2. Nádobu na fondue vytrieme strúčikom cesnaku. Citrónovou šťavu doplníme vodou na 2,5 dl a nalejeme ju do nádoby, postavíme na sporák a na miernom ohni zahrievame. Postupne pridáme všetok syr a necháme ho za stáleho miešania na miernom ohni rozpustiť. V mlieku rozmiešame škrobovú múčku a vmiešame ju do syrovej omáčky. Syrovú omáčku ďalej zahrievame a necháme ju, za stáleho miešania, prejsť varom. Syrová omáčka je hotová, ak na vytiahnutej vareške zanechá tenký film. Omáčku okoreníme a pridáme čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok. Môžeme pridať aj ďalší prelisovaný strúčik cesnaku. biely chlieb pokrájame na plátky a tie prekrojíme na veľkosť asi 3 x 3 cm, položíme na ne kúsok šunky a upravíme na taniere.
  3. Kúsky chleba so šunkou sa potom napichujú špeciálnou vidličkou a namáčajú v omáčke.