Syrové fondue
Autor receptu: motylikkoto
10 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Zo syra odkrojíme okraje a nakrájame ich na väčšie kúsky. Tie potom rozdrtíme alebo jemne pomelieme. Všetky druhy tvrdého syra sa lepšie strúhajú, ak sú vychladené.
- Nádobu na fondue vytrieme strúčikom cesnaku. Citrónovou šťavu doplníme vodou na 2,5 dl a nalejeme ju do nádoby, postavíme na sporák a na miernom ohni zahrievame. Postupne pridáme všetok syr a necháme ho za stáleho miešania na miernom ohni rozpustiť. V mlieku rozmiešame škrobovú múčku a vmiešame ju do syrovej omáčky. Syrovú omáčku ďalej zahrievame a necháme ju, za stáleho miešania, prejsť varom. Syrová omáčka je hotová, ak na vytiahnutej vareške zanechá tenký film. Omáčku okoreníme a pridáme čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok. Môžeme pridať aj ďalší prelisovaný strúčik cesnaku. biely chlieb pokrájame na plátky a tie prekrojíme na veľkosť asi 3 x 3 cm, položíme na ne kúsok šunky a upravíme na taniere.
- Kúsky chleba so šunkou sa potom napichujú špeciálnou vidličkou a namáčajú v omáčke.