Syrová roláda (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Pozrela som si na Vareche vo vyhľadávači recepty na syrovú roládu.Je ich tu mnoho a naozaj všelijaké chutné. Ja som tento recept robila na Veľkú noc,ako každý rok.No teraz to bolo raz dva,vďaka šikovnej mladej kucháročke,ktorá predvádzala v TV vlastne zváranie kúskov plátkového syra.Tak sa mi to zapáčilo,že od ukážky už bol len krôčik k prevedeniu.Takto sa dajú plniť rôznymi plnkami syrové pláty a je to ozaj,čo by dup.Návšteva už neprekvapí!

25 minút
príprava
7 minút
na 120 °C

Postup

  1. Plátky tvrdého syra poukladám na mastný papier tak,aby sa kraje trochu prekrývali aj z hora aj z bokov.Zapnem elektrickú rúru na 120 stupňov a nechám ju vyhriať.Potom papier uložený na pekáči aj so syrom vložím do rúry a nechám ho tam 5-7 minút.Uvidíte najlepšie sami,či je syr spojený.
  2. Medzi tým si vymiešam plnku,ktorou naplním roládu.Ja som teraz robila maslovú s mäkkým syrom,pokrájanými farebnými paprikami,sušenými paradajkami,petržlenovou vňaťou,postrúhanými vajičkami ,uvarenými na tvrdo na strúhadle,ako tekvičku.Pridám trochu soli,tiež lyžičku podravky. Jeden syr z troch si nechávam na porezanie na kúsky,ten pridávam na koniec,kvôli štruktúre pri krájani rolády.Pokrájam ho na roztretú plnku.
  3. Keď je syr pekne zvarený nechám ho na papieri vychladnúť.
  4. Na vychladnutý syr poukladám po plátku šunky.Teraz som mala pražskú šunku.Tá je pomerne veľká na krájaných kusoch.Potrebovala som jej toľko ako plátkov syra.12 kusov.No záleží na vás,aké množstvo syra a šunky použijete.
  5. Na šunku som naniesla plnku a pokrájala kúsky syra.
  6. Syr som pevne stočila a zbalila do mastného papiera,na ktorom sa syr piekol.Odložila som do chladu.
  7. Tu je už roláda po schladení.
  8. Tu vidieť pekne štruktúru kúskov nakrájaného syra.Tiež sa mi páči,že týmto spôsobom pripravený syr na roládu,ma všade rovnakú hrúbku.Pri varení a válkani syra som to nie vždy dosiahla. Môžete tiež urobiť tvarohovú plnku,bryndzovú,vajíčkovú a tiež do takto nazváraného syra zatočiť rôzne jarné šaláty. Je to naozaj raz dva. Vhodný pokrm na jarné a letné dni.