Syrová roláda (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Pozrela som si na Vareche vo vyhľadávači recepty na syrovú roládu.Je ich tu mnoho a naozaj všelijaké chutné.
Ja som tento recept robila na Veľkú noc,ako každý rok.No teraz to bolo raz dva,vďaka šikovnej mladej kucháročke,ktorá predvádzala v TV vlastne zváranie kúskov plátkového syra.Tak sa mi to zapáčilo,že od ukážky už bol len krôčik k prevedeniu.Takto sa dajú plniť rôznymi plnkami syrové pláty a je to ozaj,čo by dup.Návšteva už neprekvapí!
25 minút príprava |
7 minút na 120 °C |
Postup
- Plátky tvrdého syra poukladám na mastný papier tak,aby sa kraje trochu prekrývali aj z hora aj z bokov.Zapnem elektrickú rúru na 120 stupňov a nechám ju vyhriať.Potom papier uložený na pekáči aj so syrom vložím do rúry a nechám ho tam 5-7 minút.Uvidíte najlepšie sami,či je syr spojený.
- Medzi tým si vymiešam plnku,ktorou naplním roládu.Ja som teraz robila maslovú s mäkkým syrom,pokrájanými farebnými paprikami,sušenými paradajkami,petržlenovou vňaťou,postrúhanými vajičkami ,uvarenými na tvrdo na strúhadle,ako tekvičku.Pridám trochu soli,tiež lyžičku podravky.
Jeden syr z troch si nechávam na porezanie na kúsky,ten pridávam na koniec,kvôli štruktúre pri krájani rolády.Pokrájam ho na roztretú plnku.
- Keď je syr pekne zvarený nechám ho na papieri vychladnúť.
- Na vychladnutý syr poukladám po plátku šunky.Teraz som mala pražskú šunku.Tá je pomerne veľká na krájaných kusoch.Potrebovala som jej toľko ako plátkov syra.12 kusov.No záleží na vás,aké množstvo syra a šunky použijete.
- Na šunku som naniesla plnku a pokrájala kúsky syra.
- Syr som pevne stočila a zbalila do mastného papiera,na ktorom sa syr piekol.Odložila som do chladu.
- Tu je už roláda po schladení.
- Tu vidieť pekne štruktúru kúskov nakrájaného syra.Tiež sa mi páči,že týmto spôsobom pripravený syr na roládu,ma všade rovnakú hrúbku.Pri varení a válkani syra som to nie vždy dosiahla.
Môžete tiež urobiť tvarohovú plnku,bryndzovú,vajíčkovú a tiež do takto nazváraného syra zatočiť rôzne jarné šaláty.
Je to naozaj raz dva. Vhodný pokrm na jarné a letné dni.