Syrek
Autor receptu: jezibabka1
Je tu už hodne receptov na tento mäsový koláč, ale pridávam aj svoj.
Postup
- kvások: 1dcl vlažnej vody, trošku cukru, 1PL hrubej múky,droždie
- údené aj surové mäso uvaríme do polomäkka a posekáme na drobno
- žemle (najlepšie staršie) pokrájame a zalejeme vývarom z mäsa (asi 3dcl), pridáme soľ, korenie, posekanú petržlenovú vňať a 16 žĺtkov, necháme postáť asi 30min.Potom pridáme mäso a kvások, premiešame a necháme ešte 15min postáť, jemne vmiešame sneh zo 16 bielkov
- pekáč pomastíme, postrúhankujeme a vlejeme masu. Vlhkou rukou ju zarovnáme, posypeme strúhankou (mierne) a znova vlhkou rukou "potľapkáme". Dáme do rozohriatej rúry na 200´C a pečieme asi 1.5hod (priebežne po 1hod. pečenia skúšame, či už nieje hotové, lebo každá rúra je iná ja mám elektrickú, tak som napísala čas podľa seba)