Sypaný koláč s ovocím (vegan)

Autor receptu: veganvidya

Jednoduchý koláčik. Inšpirácia: Cukroví a moučníky tentokrát zdravě! od Elišky Škvařilovej a Jiřiny Borkovej.

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Moje "pojednávanie" o vegan tukoch: alsan bio - je cisto rastlinny - pouzivame vsade tam, kde "by malo ist" maslo (tak na pecenie: kremy a do cesta, ako aj na chleba). Alsan Bio zozenies bezne v predajniach zdravej vyzivy. Povazujeme ho za najlepsi, co sa tyka pomeru zlozenie/cena a pouzitelnosti (je velmi univerzalny). Dalsie alternativy: Bio Soya (od Provamelu), Prima (od Rapunzelu), Palmo (od Rapunzelu), Blesk (od Natural Jihlava). Tieto nie su az take univerzalne - niektore su vhodne iba do cesta a do polevy, ale do kremu uz menej. Na chleba su najlepsie orechove masla, za studena lisovane oleje (bio kokosovy olej za studena lisovany sa da dokonca natierat) a strukovinove a zeleninove natierky...
  2. A teraz k receptu :-). Dávka na polovičný plech. Namiesto slivkového kompótu môžete použiť marhuľový alebo hocijaký iný. S druhmi múky sa dá v tomto recepte tiež pekne experimentovať.
  3. Zo surovín na cesto si urobíme odrobinky, akoby sme šli robiť posýpku. 2/3 odrobiniek rozvrstvíme rovnomerne na plech s papierom na pečenie. Na to rovnomerne rozotrieme vyšľahané tofu a poukladáme slivky. Zmiešame orechy so zvyškom odrobiniek. Touto zmesou rovnomerne posypeme vrch koláča. Pečieme pri 180 C cca 40 minút.
  4. Náplň: V mixéri vyšľaháme tofu, cukor, citrónovú kôru a šťavu z kompótu. Šťavu pridávame postupne! Nesmie to byť príliš riedke - len také, aby sa to dalo rozotrieť.