Svieži koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept)

Autor receptu: ywett

inšpirovala som sa receptom z časopisu-Život (2004)

40-45 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Potrebné suroviny.
  2. Žľtky, maslo, krupicový cukor a 1 vanilínový cukor vyšlaháme do penista.
  3. Primiešame smotanu.
  4. A postupne múku, rozmiešanú s kypriacim práškom.
  5. Cesto dáme na hlbší plech ( ja som dávala s rozmerom 36x26 cm ale môže byť aj menší, potom aj sneh na koláči bude hrubšia vrstva, lebo mne sa vidí toho snehu málo) vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme. (Elektrická rúra: 180°C Teplovzdušná rúra: 170 °C Plynová rúra: 3 stupeň)
  6. Ríbezle zbavíme stopiek ( pomocou vidličky)
  7. Premyjeme ríbezle vodou a necháme odkvapkať. Lyžicu práškového cukru dáme bokom, zvyšok zmiešame s ríbezľami a necháme ich asi 10 minút odležať.
  8. Po upečení dáme cesto na vlhkú utierku a stiahneme opatrne papier a plát cesta preložíme späť na plech.
  9. Medzitým vyšlaháme dotuha bielky s druhým vanillínovým cukrom.
  10. Na ešte vlažné upečené cesto, rozložíme ríbezle aj so šťavou.
  11. A na vrch nanesieme ušľahaný tuhý sneh, ktorý pocukrujeme lyžicou práškového cukru. Koláč opäť vložíme do rúry a pečieme ešte 5-10 minút, kým sneh začne hnednúť.
  12. Dobrú chuť!