Sviečková
Sviečková omáčka bez múky
Autor receptu: ckatka
Zdravšia alternatíva obľúbeného jedla
po mojom. Mäsko si dajte kto aké máte radi. Ja dávam obvykle sviečkovicu, ale často aj chudšie
bravčové, niekedy aj zajaca alebo bažanta.
10 porcií |
20 minút príprava |
120 minút na 200 °C |
Postup
- Aby som ušetrila riad, robím všetko v jednom a tom istom hrnci.
Mam veľký asi 7-8 litrový polievkový, ktorý môže ísť aj do rúry, tak využívam ten.
Najskôr si očistím všetku zeleninu a nakrájam nahrubo na kocky. Veľmi sa s tým netrápim, mixér zmixuje, keď to bude mäkké. Kusy nechcem mať príliš malé, potom sa mi prichytávajú o mäso a ostávajú nerozmixované. Pre začiatočníkov - je úplne OK, poprekrajovať mrkvu a petržlen na 4-5 častí. Z cukety /tekvice, samozrejme vybrať jadierka a ošúpať.
Na masti spením cibuľu, pridám cesnak, stačí prekrojit na polovice, a zo všetkých strán opečiem mäso. Chvíľu. Kým sa na povrchu stiahne/zbledne. My sme veľmi mäsoví, knedli veľmi neublížime, potrebujeme hlavne veľa mäsa a omáčky.
- Do hrnca k opečenému mäsu pridám všetku zeleninu (cuketu môžem aj neskôr, nemusí sa dlho robiť), všetky koreniny a podlejem vodou tak, aby nič netrčalo. Zakryjem a šupnem do rúry na 200 stupňov na 2 hodiny.
Niekedy dám hovädzí bujón, keď robím z bravčového.
Hotové nechám chvíľu vychladnúť nech sa nepopálim pri mixovaní.
Vyberiem mäso a dám ho napríklad do alobalu do chladničky. V kuse.
Zbytok výpeku so zeleninou postupne mixujem, rozmixované prelievam do menšieho hrnca (v ktorom to potom budem mať v chladničke). Do poslednej várky v mixéri prilejem horčicu a smotanu. Celé to nechám ešte prevrieť, prípadne dosolím. Hotovo.
- Zelenina to krásne zahustí, netreba pridávať žiadnu múku. My to jeme len tak samé často aj bez knedle.