Sviečková

Sviečková omáčka bez múky

Autor receptu: ckatka

Zdravšia alternatíva obľúbeného jedla po mojom. Mäsko si dajte kto aké máte radi. Ja dávam obvykle sviečkovicu, ale často aj chudšie bravčové, niekedy aj zajaca alebo bažanta.

10
porcií
20 minút
príprava
120 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Aby som ušetrila riad, robím všetko v jednom a tom istom hrnci. Mam veľký asi 7-8 litrový polievkový, ktorý môže ísť aj do rúry, tak využívam ten. Najskôr si očistím všetku zeleninu a nakrájam nahrubo na kocky. Veľmi sa s tým netrápim, mixér zmixuje, keď to bude mäkké. Kusy nechcem mať príliš malé, potom sa mi prichytávajú o mäso a ostávajú nerozmixované. Pre začiatočníkov - je úplne OK, poprekrajovať mrkvu a petržlen na 4-5 častí. Z cukety /tekvice, samozrejme vybrať jadierka a ošúpať. Na masti spením cibuľu, pridám cesnak, stačí prekrojit na polovice, a zo všetkých strán opečiem mäso. Chvíľu. Kým sa na povrchu stiahne/zbledne. My sme veľmi mäsoví, knedli veľmi neublížime, potrebujeme hlavne veľa mäsa a omáčky.
  2. Do hrnca k opečenému mäsu pridám všetku zeleninu (cuketu môžem aj neskôr, nemusí sa dlho robiť), všetky koreniny a podlejem vodou tak, aby nič netrčalo. Zakryjem a šupnem do rúry na 200 stupňov na 2 hodiny. Niekedy dám hovädzí bujón, keď robím z bravčového. Hotové nechám chvíľu vychladnúť nech sa nepopálim pri mixovaní. Vyberiem mäso a dám ho napríklad do alobalu do chladničky. V kuse. Zbytok výpeku so zeleninou postupne mixujem, rozmixované prelievam do menšieho hrnca (v ktorom to potom budem mať v chladničke). Do poslednej várky v mixéri prilejem horčicu a smotanu. Celé to nechám ešte prevrieť, prípadne dosolím. Hotovo.
  3. Zelenina to krásne zahustí, netreba pridávať žiadnu múku. My to jeme len tak samé často aj bez knedle.