Sviatočná orechovo marcipánová torta

Autor receptu: saluss

Túto tortu pečiem každé Vianoce, každý rok sa veľmi tešíme na lahodný zážitok vďaka tejto torte.

16
porcií

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si cesto-maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Vajcia rozklepneme a žĺtky oddelíme od bielkov. Zo žĺtkov, cukru a 4 PLteplej ušľaháme vo väčšej miske hustý krém. Do krému opatrne vmiešame roztopené maslo. Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh, ktorý navrstvíme na žĺtkovú hmotu. V miske zmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom, škrob a kakao. Všetko preosejeme na bielkový sneh a zľahka premiešame.
  2. Rúru vyhrejeme na 175 stupňov. Cesto nalejeme do tortovej formy, vyloženej papierom na pečenie a vloždíme do vyhratej rúry. Pečieme asi 35 minút. Upečený tortový korpus vyberieme z formy, necháme vychladnúť a dlhým nožom ho prečne prekrojjíme. Spodný plát cesta pokvapkáme rumom.
  3. Smotanu zmiešame so stužovačom a ušľaháme s vanilínovým cukrom dotuha. Pridáme 150g mletých orechov. Z orechovej šľahačky odoberieme 3 PL a zvyšok rozotrieme na spodný plát cesta. Prikryjeme vrchným plátom. Tortu potrieme dookola zvyšnou šľahačkou.
  4. Marcipán spracujeme s práškovým cukrom. Medzi dvoma priesvitnými fóliami ho vyvaľáme do kruhu (priemer asi 34 cm). Tortu prekryjeme vyvaľkaným marcipánom. Obidve polevy rozpustíme vo vodnom kúpeli. tortu najprv prelejme polevou z orkej čokolády. Cez ňu prelejeme v tenkých nitkách mlečnu polevu. Necháme zaschnúť. Ozdobíme zbyšnýmí vlašskými orechami a čokoládovými hoblinkami.