Torta

Sviatočná dvojfarebná torta s grilážovo-kokosovou plnkou a so slaným karamelom

Autor receptu: siuuu

Pôvodne táto tortička mala byť "novoročná", ale nejako sme boli presýtení z vianočného hodovania, tak sa posunula až teraz k sviatku Troch kráľov.* A teda dala mi zabrať - pretože ja nie som nejaká extra cukrárka, pečiem iba pre nás doma, ale veľmi som chcela vyskúšať grilážový krém, tak som sa hecla.

10-12
porcií
45-60 minút
príprava
13-16 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr upečieme korpusy. Postup je rovnaký u oboch korpusov - z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne zašľaháme cukor, žltky, olej a múku. Do tmavého korpusu pridáme samozrejme spolu s múkou aj preosiate kakao a prášok do pečiva. Korpusy upečieme vo formách vystlaných papierom na pečenie (dno), boky nemastím. Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 13-15 minút, treba skúsiť špajľou, pretože každá rúra pečie inak. Korpusy necháme čiastočne vychladnúť, boky obrežeme a vyberieme von z formy, prevrátime (spodok bude navrchu) a necháme na mriežke úplne vychladnúť. Po vychladnutí každý korpus horizontálne prerežeme na dve polovice.
  2. Na grilážový krém najskôr lieskovce opečieme cca 5 minút v rúre zohriatej na 170 °C a ešte horúce v utierke dobre pošúchame, aby zliezla šupka. V menšom hrnci roztopíme na miernom plameni cukor s maslom na karamel. Keď bude karamel hustý, vsypeme orechy (ja som dala celé, ale odporúčam posekať, zle sa s nimi potom robilo), premiešame a zmes vylejeme na plech pomastený maslom. Po vychladnutí polámeme a rozmixujeme na stredne hrubú alebo jemnejšiu konzistenciu - podľa toho či chcete mať v kréme väčšie kúsky griláže alebo nie. Mlieko zmiešame so škrobom, povaríme do zhustnutia a ešte do horúceho vmiešame po jednom žĺtky, všľaháme zmäknuté maslo a nakoniec pridáme rozmixovanú griláž. Premiešame a necháme vychladnúť.
  3. Kokosová plnka je jednoduchá - kokosovú smotanu vyšľaháme s cukrom a postupne vmiešame kokosovú múčku.
  4. Slaný karamel pripravíme tak, že cukor a vodu necháme zohrievať na miernom ohni pokiaľ nezhnedne (pozor aby sa nespálil - bude horký). Odstavíme z ohňa, pridáme smotanu, rozmiešame, pridáme maslo a soľ, premiešame, dáme do misky a necháme úplne vychladnúť.
  5. A môžeme skladať tortu - ja som zvolila toto vrstvenie, pokojne môžete vrstviť aj inak. Prvý tmavý plát potrieme džemom, dáme polovicu grilážového krému, položíme biely plát, potrieme džemom, rozotrieme kokosovú plnku (nabudúce vyskúšam iba s hrubšou vrstvou džemu alebo malinového hustého rozvaru), položíme druhý biely plát, ktorý sme zospodu potreli džemom, rozotrieme druhú polovicu grilážového krému a priklopíme druhým tmavým korpusom, ktorý sme zospodu potreli džemom. Ja som vrch potrela zvyškom grilážového krému, boky som obsypala kokosovou múčkou (lepší by bol krém - bolo by to určite krajšie) a vrch som poliala slaným karamelom (ak by bol príliš tuhý, dá sa rozpustiť v hrnci s vodou - vložíme misku a zahrievame, prípadne v mikrovlnke, ale to som neskúšala). Nakoniec ozdobíme podľa vlastného vkusu - ja som použila lieskovce, pistácie, lyofilizované maliny a zopár sušených lístkov z nechtíka lekárskeho.
  6. Tortička má vzhľadovo značné rezervy, ale chuťovo bola výborná.