Hovädzie mäso

Švej ču žu

Autor receptu: bugout

Ako pri každom (nielen čínskom) jedle je receptov kvantum, nasleduje môj zjednodušený recept ale nie nejako zvlášť vybočujúci z toho, čo to má byť.* Pôvod tohto jedla sa viaže k rokom 1126 – 1279 (a samozrejme sa menil a vyvíjal v rámci storočí ako aj regiónov) a je opäť zo sečuánskej oblasti. Len pre zaujímavosť doplním, že čínska kuchyňa sa delí na osem rôznych regionálnych kuchýň (so značnými rozdielmi) a sečuánska je jedna z nich.

Postup

  1. Na úvod pár slov. Aj napriek relatívne veľa surovinám ide o pomerne rýchle a ľahké jedlo (v mojej zjednodušenej úprave). Množstvá som nepísal, lebo vždy postupujem operatívne podľa veľkosti mäsa a duhu a množstva zeleniny, ktorú mám (v ingredienciách je len inšpirácia, zeleninu môžete použiť akú chcete). Jedlo sa podáva v miske kde je na spodu ľahko opečená zelenina, na ktorú sa naleje polievka s mäsom. Mäso by malo byť jemné hovädzie (na foto mám bravčovu panenku). Ešte k foto - jedlo by malo byť sýto červené z množstva toban djan a čili, ale potom by som ho nedokázal zjesť :-) Ešte jedna poznámočka možno sa stratíte v tom čo som nazval polievkou... Je to skrátka ďalej upravený hovädzí vývar a nechcel som písať o vývare z vývaru. V angličtine sa pri tomto recepte píše, že zo "stock" pripravia "broth" a v tom varia mäso.
  2. Mäso dáme do mrazničky, aby sa ľahšie krájalo na tenučké plátky. Po nakrájaní dáme mäso do marinády z škrobu, cesnaku, zázvoru, bielka a korenia piatich vôní, stačí na pol hodinku. Zeleninu nakrájame na kúsky ako nám vyhovuje. Ja mrkvu na julienne a kapustu na pásiky. Zeleninu opečieme vo woku a rozdelíme do misiek, v ktorých budeme jedlo podávať.
  3. Pripravíme si polievku, na oleji opečieme toban djan ako prvý, aby pustil farbu. Potom cesnak, zázvor a cibuľu nakrájanú na väčšie kusy, aby sa dala ľahko vybrať... A zalejeme hovädzím vývarom a pridáme cukor. Keď začne polievka vrieť, vkladáme po kúskoch mäso a pár minút varíme (mäso musí byť naozaj tenké, aby sa rýchlo uvarilo). Vyberieme cibuľu a zahustíme podľa vlastných preferencií škrobovou vodou. Teda rozmiešame kukuričný škrob vo vode (ja obvykle dávam dve PL škrobu do troch PL vody) a postupne pridávame do jedla kým máme hustotou akú chceme. Teda nedať všetko naraz, mohlo by to moc zhustnúť.
  4. V miske máme na spodu spomínanú zeleninu, na ňu teraz naberieme mäso aj s polievkou. Kto chce pridať na autenticite na vrch sa má nasypať drvené čili a sečuánske korenie a poliať vriacim olejom... Ja dávam na vrch čili olej lao gan ma...