Škoricové koláče
Švédske škoricové uzlíky (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Našla som na nete tento receptík a strašne ma to ťahalo to vyskúšať a verte neoľutovala
som sú vynikajúce, preto si ho sem ukladám.
31 porcií |
160 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Urobíme si kvások, múku preosejeme pridáme soľ, cukor a kardamóm / korenina, ktorú dostanete v bio predajniach/ ak nedostanete nedáte, ale chuť dá dobrú.
Keď je kvások vykysnutý pridáte rozmiešanú múku a vlažné mlieko, v ktorom sme rozšľahali vajíčko a rozpustené maslo. Vypracujete dobre cesto.
- Cesto vymiesené - a teraz pozor dáme ho na dve hodiny kysnúť. Áno na dve hodiny!
- Cesto nakysnuté.
- Cesto si dáme na pracovnú dosku a na tenko rozvaľkáme.
- Rozpustíme si maslo primiešame cukor a škoricu dobre zamiešame a natierame na celé rozvalkané cesto.
- Preložíme nasledovne najprv z hora do stredu.
- A potom z dola na preloženú stranu, aby nám vznikla takáto roláda ako je na obrázku.
- Krájame na 1 až 1 1/2 cm pásiky, ktoré následne trochu roztiahneme a stočíme len jedným smerom.
- A stáčam na prstoch do stredu zakončím asi takto uzlíky. Dva krát obmocem okolo prstov a vrch zatočím a koniec strčíme hore do stredu.
- Na plech dávame trochu ďalej od seba ja som mala na plechu 12 kusov.
- Natreté vajíčkom a posypané cukrom ale s cukrom len opatrne.
Tu ich už mám v rúre, pečieme na 180 stupňov asi 20 minút sledujte si každá si s voju rúru poznáte.
- Upečené.
- A tu aj slané čo som piekla.
- Neviem či sa mi pekne podarili pozatáčať, ale sú výborné odporúčam.