Škoricové koláče

Švédske škoricové uzlíky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Našla som na nete tento receptík a strašne ma to ťahalo to vyskúšať a verte neoľutovala som sú vynikajúce, preto si ho sem ukladám.

31
porcií
160 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Urobíme si kvások, múku preosejeme pridáme soľ, cukor a kardamóm / korenina, ktorú dostanete v bio predajniach/ ak nedostanete nedáte, ale chuť dá dobrú. Keď je kvások vykysnutý pridáte rozmiešanú múku a vlažné mlieko, v ktorom sme rozšľahali vajíčko a rozpustené maslo. Vypracujete dobre cesto.
  3. Cesto vymiesené - a teraz pozor dáme ho na dve hodiny kysnúť. Áno na dve hodiny!
  4. Cesto nakysnuté.
  5. Cesto si dáme na pracovnú dosku a na tenko rozvaľkáme.
  6. Rozpustíme si maslo primiešame cukor a škoricu dobre zamiešame a natierame na celé rozvalkané cesto.
  7. Preložíme nasledovne najprv z hora do stredu.
  8. A potom z dola na preloženú stranu, aby nám vznikla takáto roláda ako je na obrázku.
  9. Krájame na 1 až 1 1/2 cm pásiky, ktoré následne trochu roztiahneme a stočíme len jedným smerom.
  10. A stáčam na prstoch do stredu zakončím asi takto uzlíky. Dva krát obmocem okolo prstov a vrch zatočím a koniec strčíme hore do stredu.
  11. Na plech dávame trochu ďalej od seba ja som mala na plechu 12 kusov.
  12. Natreté vajíčkom a posypané cukrom ale s cukrom len opatrne. Tu ich už mám v rúre, pečieme na 180 stupňov asi 20 minút sledujte si každá si s voju rúru poznáte.
  13. Upečené.
  14. A tu aj slané čo som piekla.
  15. Neviem či sa mi pekne podarili pozatáčať, ale sú výborné odporúčam.