Orechové rožteky

Svätomartinské rožteky (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Tento recept som dostala mailom cez Pinterest, ale som si ho upravila.

25
porcií
100 minút
príprava
20 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku som preosiala, pridala som soľ, cukor, sódu, studené maslo a všetko som spolu zmrvila.
  2. Pridala som smotanu a zmiesila som cesto.
  3. Vypracovala som nelepivé hladké cesto. Podľa receptu sa má nechať cesto odpočívať 1-12 hodín.
  4. Ja som sa s cestom pohrala a získala som krehké rohlíčky. Rozvaľkala som cesto...
  5. ...zrolovala
  6. ...a ako zvyknem pri prekladanom ceste, ohla sprava do stredu, potom zľava do stredu a v strede prehla na seba a nechala 20 minút odpočívať.
  7. Po 20 minútach som cesto rozvaľkala, zrolovala
  8. ...a opäť preložila tak ako prvýkrát a nechala odpočívať 20 minút.
  9. Ešte tretíkrát som to opakovala a nechala 20 minút odpočívať. Takže cesto neležalo v chlade len tak, nenechala som na pokoji.
  10. Potom som ho rozdelila na 3 časti, môžte ho rozdeliť aj na 4 časti záleží od vás.
  11. Rozvaľkala som ho na koleso, rozdelila na 8 rovnakých častí. Použila som moju známu plnku - mleté orechy som zmiešala s jahodovým lekvárom.
  12. Zrolovala do tvaru rožka, od širšieho konca.
  13. Uložila na plech vystlaný papierom a natrela som ich rozšľahaným žĺtkom.
  14. Rúru som nechala vyhriať na 200 °C a piekli sa 10 minút. Potom som znížila teplotu na 180 °C a dopiekla 10 minút.
  15. Posypala som ich práškovým cukrom. Prajem vám dobrú chuť.