Orechové rožteky
Svätomartinské rožteky (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Tento recept som dostala mailom cez Pinterest, ale som si ho upravila.
25 porcií |
100 minút príprava |
20 minút na 200/180 °C |
Postup
- Múku som preosiala, pridala som soľ, cukor, sódu, studené maslo a všetko som spolu zmrvila.
- Pridala som smotanu a zmiesila som cesto.
- Vypracovala som nelepivé hladké cesto. Podľa receptu sa má nechať cesto odpočívať 1-12 hodín.
- Ja som sa s cestom pohrala a získala som krehké rohlíčky. Rozvaľkala som cesto...
- ...zrolovala
- ...a ako zvyknem pri prekladanom ceste, ohla sprava do stredu, potom zľava do stredu a v strede prehla na seba a nechala 20 minút odpočívať.
- Po 20 minútach som cesto rozvaľkala, zrolovala
- ...a opäť preložila tak ako prvýkrát a nechala odpočívať 20 minút.
- Ešte tretíkrát som to opakovala a nechala 20 minút odpočívať. Takže cesto neležalo v chlade len tak, nenechala som na pokoji.
- Potom som ho rozdelila na 3 časti, môžte ho rozdeliť aj na 4 časti záleží od vás.
- Rozvaľkala som ho na koleso, rozdelila na 8 rovnakých častí. Použila som moju známu plnku - mleté orechy som zmiešala s jahodovým lekvárom.
- Zrolovala do tvaru rožka, od širšieho konca.
- Uložila na plech vystlaný papierom a natrela som ich rozšľahaným žĺtkom.
- Rúru som nechala vyhriať na 200 °C a piekli sa 10 minút. Potom som znížila teplotu na 180 °C a dopiekla 10 minút.
- Posypala som ich práškovým cukrom. Prajem vám dobrú chuť.