Svätomartinské rožteky (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Svätomartinské rožky sú viac známe pravdepodebne v Čechách ako na Slovensku. Rožky piekli z kysnutého cesta. Ja som ich dnes piekla, tak som zvolila tento názov. Tieto rožteky sú fajné, ako z lístkového cesta.

10 minút
príprava
10-12 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky si dám suroviny na cesto,
  2. rukou ich spojím
  3. a ešte cesto prehnetiem, aby bolo pekné hladké. Uložím do mikrotenového sačka a uložím do chladu, najlepšie cez noc, aspoň na 12 hodín. Ked postojí aj dlhšie, nič sa nestane. Ja som robila rožky asi po 15-tich hodinách.
  4. Potom cesto rozdelím na 4 časti, z každej urobím guľku
  5. a rozvaľkám na tenko do kruhu. Kruh rozdelím na 8 trojuholníkov a na každý, na vonkajšiu stranu trocha plnky. Plnku si môže každý zvoliť podľa chutí. ja som zvolila orechovu.
  6. Potom každý trojuholník stočím a sformujem rožtek.
  7. Uložím na vymastený plech a upečiem.
  8. Pekne do zlatista.
  9. Ešte teplé pocukrujeme pr. cukrom.