Svadobné koláčiky s netradičnou drobenkou (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Recept na tieto koláčiky som získala na http://peceni-s-laskou.webgarden.cz/rubriky/galerie/kynute-svatebni-a-ladovy-kolace-2/svatebni-kolacky. Som veľmi vďačná majiteľke stránok Zdenke, ktorá bola ochotná mi vysvetliť postup pri tvorbe drobenky.

Postup

  1. Večer vopred si pripravíme drobenku zmiešaním všetkých surovín. Drobenka nemá byť drobivá, ale má byť ako plastelína, aby sa s ňou dalo dobre pracovať. Ja som musela pridať troška viacej tuku ako bolo písané, ale treba s tým opatrne. Dáme ju do chladničky. Bohužiaľ som drobenku zabudla vyfotiť.
  2. Do misy nasypeme obe múky, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie, nalejeme časť z vlažného mlieka a necháme vzísť kvások.
  3. Maslo, masť a olej necháme roztopiť. Keď úplne táto zmes vychladne, spolu s ostatnými ingredienciami ju pridáme k múke s vykysnutým kváskom.
  4. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť cca 1,5 hodiny. Počas tejto doby aspoň dva krát ešte premiesime. Takto mi nakyslo po spomenutej dobe.
  5. Medzitým ako kysne cesto, si pripravíme plnku. Jablká nastrúhame.
  6. Pekáč vymastíme maslom. Pridáme po strúhané jablká, z ktorých sme vytlačili prebytočnú vodu, mletý mak a škoricu. Dáme do rúry vyhriatej na 180 C piecť cca na 20 minút.
  7. Po vy kysnutí dáme cesto na dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti. Postupne z každej vypracujeme dlhý valec.
  8. Oba valce rozdelíme na rovnaké kúsky. Mne ich vyšlo 29.
  9. Z každého kúska urobíme guľôčku.
  10. Guľôčky vyvaľkáme na placky a na každú dáme vychladnutú náplň.
  11. Zabalíme do buchtičiek, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 45 minút kysnúť.
  12. Keď buchtičky riadne nakysnú, potom do nich pohárom alebo jamkovačom vyhĺbime jamky, ktoré potrieme vajíčkom, ktoré sme vyšľahali s troškou mlieka.
  13. A pristúpime k ukladaniu drobenky na buchtičky. Tú sme si vybrali z chladničky a nechali trošku povoliť, aby sa dala dobre tvarovať. Odoberáme z nej prstami malé kúsky, ktoré ukladáme postupne do stredu koláčov. Mne z nej troška zostalo, preto som do stredu dala ešte malé guľôčky.
  14. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 C.
  15. A tu je druhý pohľad - tieto som piekla cca pred rokom.