Sušené paradajky
Sušené paradajky v olivovom oleji
Autor receptu: redakcia
Sušené paradajky v oleji sa používajú na dochutenie dipov, šalátov, výborné sú so syrom ako predjedlo.* Varené v polievkach alebo v omáčkach dodávajú zaujímavú pikantnú chuť.
4 x 250 ml porcie |
30 minút príprava |
600 minút na 90 °C |
Postup
- Paradajky umyjeme, osušíme, pokrájame na plátky. Osolíme a necháme 10 minút postáť. Paradajky rozložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre s pootvorenými dvierkami na 90 °C asi 10 hodín.
- Sušené paradajky okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a osolíme. Do čistých, osušených 250 ml pohárov vrstvíme sušené paradajky, na tenké plátky nakrájané strúčiky cesnaku, sušené lístky oregana, bazalky, celé čierne korenie.
- Paradajky v pohári utlačíme a zalejeme olivovým olejom, ktorý sme zohriali na 50 °C, premiešame lyžicou, aby sa paradajky obalili
v oleji. Dôkladne uzavrieme. Necháme aspoň týždeň odležať v chlade a môžeme pridávať do obľúbených jedál. Sušené paradajky
v oleji vydržia
v uzatvorenej nádobe asi 3 mesiace, ak ich chceme uskladniť dlhšie, musíme ich sterilizovať.