Sušené paradajky

Sušené paradajky v olivovom oleji

Autor receptu: redakcia

Sušené paradajky v oleji sa používajú na dochutenie dipov, šalátov, výborné sú so syrom ako predjedlo.* Varené v polievkach alebo v omáčkach dodávajú zaujímavú pikantnú chuť.

4 x 250 ml
porcie
30 minút
príprava
600 minút
na 90 °C

Postup

  1. Paradajky umyjeme, osušíme, pokrájame na plátky. Osolíme a necháme 10 minút postáť. Paradajky rozložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre s pootvorenými dvierkami na 90 °C asi 10 hodín.
  2. Sušené paradajky okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a osolíme. Do čistých, osušených 250 ml pohárov vrstvíme sušené paradajky, na tenké plátky nakrájané strúčiky cesnaku, sušené lístky oregana, bazalky, celé čierne korenie.
  3. Paradajky v pohári utlačíme a zalejeme olivovým olejom, ktorý sme zohriali na 50 °C, premiešame lyžicou, aby sa paradajky obalili v oleji. Dôkladne uzavrieme. Necháme aspoň týždeň odležať v chlade a môžeme pridávať do obľúbených jedál. Sušené paradajky v oleji vydržia v uzatvorenej nádobe asi 3 mesiace, ak ich chceme uskladniť dlhšie, musíme ich sterilizovať.