Surový zákusok

Autor receptu: mlsalka

Inšpiráciu som čerpala z vegánskych receptov a toto nakoniec vzniklo. Do "cesta" môžete pridať hocičo čo máte radi.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Suroviny si môžete zvoliť rôzne podľa toho čo nájdete doma. Tento koláčik som robila narýchlo zo zbytkov čo sa doma našli. Takže: piškóty a mandle som zľahka rozmixovala, aby zostali aj malé chrumkavé kúsky.
  2. Potom si namočíme do pohára goji, necháme chvíľu rozmočiť a pridáme k piškótam a mandliam. V kuchynskom robote trochu premiešame. Ak je to suché pridáme vodu z goji. (tú, v ktorej bolo goji namočené)
  3. Ďalej pridáme od oka kokos, škoricu, kakaový prášok, mak, mleté vlašské orechy. Znova v robote premiešame, pridáme sušené slivky (nie veľmi vysušené, mali by byť také lepkavé). Ak je to znova trochu suché pridáme opäť vodu alebo za lyžicu kokosového oleja. Premiešame.
  4. Hmotu môžeme z robota dať do misy, kde ju ešte poriadne spracujeme, aby sa všetko spojilo. Potom dáme na dno formy v priemere 18-20cm fóliu, aby sa koláč lepšie vyberal. Do formy utlačíme lyžicou hmotu a vrch potrieme ľubovoľným lekvárom.
  5. Zhruba 2-3 lyžice roztopeného kokosového oleja zmiešame s 3-4 polievkovými lyžicami kakaového prášku a vypracujeme polevu. Vylejeme navrch koláča a rozotrieme. Dáme do chladničky na pár minút, aby kokosový olej stuhol.
  6. Stuhnutý zákusok rozkrojíme na 4 časti a môžeme ozdobiť ľubovoľným ovocím a podávať. Jeden kúsok nás zasýti aj na celé doobedie. :-)
  7. Do koláča netreba pridávať cukor ani med, vďaka slivkám a lekváru je sladký až-až. Kokosový olej zoženiete v nejakom bio obchode. Kto si veľmi stráži líniu môže lekvár vynechať alebo rozmixovať napr. jahody s vodou a použiť ich namiesto lekváru.