Citrónový koláč

Supervláčny citrónový koláč (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Fantasticky chutný, vláčny dezertík, v ktorom sa dokonale vyvažuje chuť citróna a cukru.* Ak ste milovníkom citrusových zákuskov, neváhajte ho vyskúšať! Hodí sa na každú príležitosť, ako aj na sviatky a oslavu :-)

30 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske si najprv vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Následne po jednom všľaháme 3 vajíčka. Potom pridáme aj polovicu múky s kypriacim práškom a polovicu citrónovej šťavy a zakaždým dobre prešľaháme. A nakoniec celý postup zopakujeme aj so zvyšnými prísadami :-)
  2. Hotové cesto vylejeme na olejom natretý a múkou posypaný plech. Pečieme na 150 °C cca 30 minút. Treba si to sledovať a spraviť skúšku ihlou. Môj plech má rozmer 35x25 cm.
  3. Zatiaľ kým sa koláč pečie, si urobíme polevu. Pomocou mixéra všľahávame cukor po jednej lyžici do citrónovej šťavy, kým nedostaneme hladkú hustú polevu. To, že koľko cukru presne potrebujete záleží aj od veľkosti citróna čo ste použili, to že koľko mal šťavy. Mne stačí niekedy 300 g, ale niekedy treba veru až 400 g :-)
  4. Nakoniec už len polevu nanesieme na vychladnutý upečený koláč a necháme celkom stuhnúť. Po stuhnutí krájame zúbkavým nožíkom, ktorý si namáčame do teplej / horúcej vody.
  5. Prajem dobrú chuť ! Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na YOUTUBE