Šunka domáca (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Tuto šunku robim na každu veľkú noc.Začala som robiť ešte pred viac ako 20-timi
rokmi.Vtedy sme robili tak,že ked sme zabíjali,tak sme to robili vo väčšom a dávali sme toto
mäsko do plechoviek,lebo vtedy ešte neboli chladiace boxi.V plechovkách mäsko vydržalo
dlho,(kym sa nezjedlo).
24 hod. minút príprava |
1 a1/2 hod. minút tepelná úprava |
Postup
- Mäso odblaníme a pokrajame na kocky 4x4 cm.Pridáme rýchlosoľ,soľ,cukor a vodu.Aspoň 2-3 min rukou miesíme,kým voda nevsiakne do mäsa.Zakryté odložíme do chladu na 24 hod.
- Na druhý deň, mäsko sa miesí rukami ,aspoň pol hodiny.
- Mäsko vymiesené,zmäknuté...
- ...dáme do mikrotenového sačka a uvaríme.Varíme 1 a1/2 hodiny ,tak aby voda iba bublala.Uvarené mäsko vyberieme z vody a zaťažíme. Nechame vychladnuť.