Sumček

Sumček s omáčkou z korenia (videorecept)

Autor receptu: blogbusker

Taký steak na rybací spôsob, funguje s každou rybkou.

1
porcia

Postup

  1. Zemiaky umy a v šupke ich zabaľ do alobalu. Daj piecť do predhriatej rúry na 45 minút pri 250 °C.
  2. Papriku (alebo dve polovice rôznofarebných - pre efekt) tiež umy, očisti a nakrájaj na rovnaké pásiky - asi 3 cm široké. V panvici na miernom ohni ohrej 1 PL olivového oleja. Cesnak nakrájaj na hrubšie kúsky a šup ich tam, v tesnom závese s paprikou. Dochuť soľou, korením a oreganom. Premiešaj, zakry a dus asi 20 minút na minimálnej teplote. Ak bude treba, môžeš podliať šplechom vody, závisí od sporáku.
  3. Omáčku vyrobíš na základe roztopeného masla s 1 ČL olivového oleja, kde potom vsypeš zelené korenie, ktoré predtým trošku popučíš v mažiari. Nie úplne na prach, len trošku, nech pustí arómu. Pre farbu trošku kurkumy s paprikou, ide sem aj soľ. Miešaj na miernom ohni, asi minútu. Prilej brandy (pozor na obočie) a dovoľ alkoholu sa odpariť. Postupne prilievaj smotanu, neprestávaj s miešaním, pomaly redukuj na polovicu, kým omáčka nezhustne. Toto chce trpezlivosť a vieru. Ona fakt zhustne, keď trošku vychladne, dovtedy ale minimálne 10 minút pri tom stoj. Ak použiješ kvalitnú smotanu, nebudeš to potrebovať zahusťovať múkou.
  4. Nakoniec opraž na oleji rybu, nezabudni na soľ s korením. Sumček potrebuje trošku viac času, zhruba 3 minúty z každej strany.
  5. Podávaj teda na jednom tanieri - zemiaky, papriky, ryba a celé to zalej tou fantastickou omáčkou. Toto jedlo je dosť kalorický náklad, tak iba za odmenu!
  6. Budem rád, ak ma budeš sledovať aj na Instagrame: @walrus.buko