Šumavská kulajda s vajcami

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Sušené huby vopred namočíme, minimálne na hodinu. Zemiaky očistíme a nakrájame na hrubé kocky, zalejeme vodou, pridáme namočené huby vrátane vody, v ktorej boli namočené, osolíme, okoreníme, pridáme rascu a varíme, až sú huby a zemiaky mäkké, asi 15 - 20 minút.
  2. Zalejeme smotanou, zahustíme zápražkou, ochutíme octom, zjemníme maslom a pridáme pokrájaný kôpor.
  3. Do ľahko osolenej a okyslenej, mierne vriacej vody vkladáme v naberačke rozklepnuté vajcia a zavaríme tak, aby žĺtok zostal mäkký a obalený vareným bielkom. Po 4 - 5 min. varu vajcia vyberieme a vložíme do studenej vody, aby sa zatiahla. Do každej porcie polievky dáme jedno vajce do stratena.