Šúľance
Šúľance so slivkovou zmrzlinou a s perníkovou mrvenicou
Autor receptu: redakcia
Postup- Vykôstkované slivky s cukrom rozvaríme. Pridáme slivovicu a rozmixujeme dohladka. Zmes
preložíme na plech a zamrazíme.
- Šúľance: Zemiaky uvaríme v šupke, schladíme, očistíme a pomelieme.
Z pomletých zemiakov, krupice, múky a vajec
vypracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme tenké valčeky, ktoré
nakrájame na asi 5 cm kúsky a vložíme do vriaceho oleja. Keď sú zlatisté, vyberieme ich
a pocukrujeme práškovým cukrom.
- Perník: Vajcia a cukor vyšľaháme v termomixe. Pridáme olej,
hladkú múku, sódu bikarbónu, kakao, škoricu
a perníkové korenie. Vypracujeme cesto, ktoré
vylejeme na vopred vymastený a vysypaný
plech. Pečieme pri 180 °C asi 15 minút. Upečený a vychladnutý perník rozdrvíme
rukami na mrveničku.
- Zmes sliviek vyberieme z mrazničky a nakrájame na
kocky. Vložíme do termomixu a zalejeme smotanou. Rozmixujeme dohladka pri vysokých obrátkach.
- Šúľance prehrejeme na panvici s maslom. Na tanier uložíme opečené
šúľance, posypeme perníkovou mrveničkou a pridáme lyžicu slivkovej zmrzliny.
|