Šúľance

Šúľance so slivkovou zmrzlinou a s perníkovou mrvenicou

Autor receptu: redakcia

10
porcií

Suroviny

Postup

  1. Vykôstkované slivky s cukrom rozvaríme. Pridáme slivovicu a rozmixujeme dohladka. Zmes preložíme na plech a zamrazíme.
  2. Šúľance: Zemiaky uvaríme v šupke, schladíme, očistíme a pomelieme. Z pomletých zemiakov, krupice, múky a vajec vypracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme tenké valčeky, ktoré nakrájame na asi 5 cm kúsky a vložíme do vriaceho oleja. Keď sú zlatisté, vyberieme ich a pocukrujeme práškovým cukrom.
  3. Perník: Vajcia a cukor vyšľaháme v termomixe. Pridáme olej, hladkú múku, sódu bikarbónu, kakao, škoricu a perníkové korenie. Vypracujeme cesto, ktoré vylejeme na vopred vymastený a vysypaný plech. Pečieme pri 180 °C asi 15 minút. Upečený a vychladnutý perník rozdrvíme rukami na mrveničku.
  4. Zmes sliviek vyberieme z mrazničky a nakrájame na kocky. Vložíme do termomixu a zalejeme smotanou. Rozmixujeme dohladka pri vysokých obrátkach.
  5. Šúľance prehrejeme na panvici s maslom. Na tanier uložíme opečené šúľance, posypeme perníkovou mrveničkou a pridáme lyžicu slivkovej zmrzliny.