Šúľance

Šúľance (ovocné guľky) z varenej krupice

Autor receptu: janikbj

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka, krupice a štipky soli si uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. Do vychladnutej kaše zapracujeme vajíčko a múku a vypracujeme nelepivé cesto. Ak treba, pridáme ešte trochu múky.
  2. Svojim obľúbeným spôsobom urobíme šúľance, príp. plníme ovocné guľky. Varíme za občasného miešania vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch, scedíme, omastíme rozpusteným maslom a posypeme obľúbenou posýpkou. Ak chcete šúľance (guľky) zamraziť na horšie časy, neuvarené rozložte na tácku,aby sa nedotýkali a dajte na pár hodín do mrazničky. Potom zosypte do sáčku a pri varení si odoberte, koľko potrebujete. Varia sa priamo z mrazničky, trochu dlhšie ako čerstvé (po vyplávaní na hladinu ich nechajte ešte pár minút povariť).