Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Nick Stellino je vynikajúci šéfkuchár americko-talianskej kuchyne, tento recept je z jeho kuchárskej knihy "Varenie s Nick Stellino", je to úžasná a mimoriadne chutná základná talianska paradajková omáčka s čerstvou bazalkou bez zahusťovania múkou, ide o základný predpis, ktorý má mnohoraké využitie v domácej kuchyni. Recept som len nepatrne upravila.

4
porcie
10 minút
príprava
30-40 minút
na 80-90 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som paradajkové konzervy.
  2. Obsah som vyliala do cuttera a rozkutrovala na kašu. nie úplne na jemno, nechala som maličké kúsky - my máme radi trocha rustikálnu paradajkovú omáčku.
  3. Pripravila som olivový olej Extra Virgine.
  4. Odstrihla som niekoľko vetvičiek čerstvej bazalky, otrhala som z nich lístky, pokládla na seba, stočila ako cigáro a pokrájala na jemno.
  5. Na rozohriatom olivovom oleji na miernom plameni som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a chilli vločky, cibuľu až takmer do hneda - asi 15 minút, za častého miešania.
  6. Priliala som rozkutrované paradajky, soľ a varila som prikryté pokrievkou na miernom ohni.
  7. Zatiaľ som uvarila v slanej vriacej vode pokrájané zemiaky, dala do misy pomleté bravčové pliecko, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, majorán, prelisovaný cesnak, vajce, vo vode namočené a dobre vytlačené žemle...
  8. ...všetko som dôkladne spracovala rukami, podľa potreby zahustila jemnou strúhankou na tvárnu fašírkovú mäsovú hmotu,...
  9. ...z ktorej som navlhčenými rukami vytvarovala guľky veľkosti mojej dlane,...
  10. ....rukami som ich jemne sploštila, obalila v strúhanke,...
  11. ...vypražila som ich z oboch strán v horúcom oleji do červena a do chrumkava, hotové fašírky som nechala odsať z prebytočného tuku na papierovej kuchynskej utierke.
  12. Asi 15 minút pred dokončením som pridala do pardajkovej omáčky oregáno, čerstvo mleté čierne korenie, ja som cukor nepridávala, kto chce, ten môže,...
  13. ...pridala som pokrájanú čerstvú bazalku a nechala som omáčku zredukovať na požadovanú hustotu. Celková doba dusenia trvá 30 - 40 minút, táto omáčka sa môže podávať ako omáčka k mäsovým guliam, k polpette a polpettone, k fašírkam, k plneným paprikám ako príloha alebo sa môže použiť ako základ na pizzu, spagetti a iné cestoviny, tiež ako základ k iným jedlám a aj samostatne je vynikajúca - má mnohoraké využitie.Kto ju chce mať zvlášť jemnú, môže ju podľa autora ešte rozmixovať hotovú na jemno, zmení sa síce jej krásna červená farba o niečo, avšak jej úžasná chuť zostane nezmenená. Autor ju odporúča skladovať maximálne 3 dni v chladničke, v mrazničke vydrží bezo zmeny v zásobe asi 1 mesiac.
  14. Podávala som túto skvelú omáčku výraznej chuti s vyprážanou fašírkou a s varenými zemiakmi, u nás sa veľmi rýchlo minula, tak nám chutila, len ja som si bláhovo myslela, že je jej veľa a dám aj zmraziť, ani do chladničky sa neušlo :-) Táto omáčka sa nezahusťuje ničím, žiadnou múkou, zredukuje sa na požadovanú hustotu. V tagoch hodnotím paradajkovú omáčku, nie prílohu a fašírku.