Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Nick Stellino je vynikajúci šéfkuchár americko-talianskej kuchyne, tento recept je z jeho
kuchárskej knihy "Varenie s Nick Stellino", je to úžasná a mimoriadne chutná základná
talianska paradajková omáčka s čerstvou bazalkou bez zahusťovania múkou, ide o základný
predpis, ktorý má mnohoraké využitie v domácej kuchyni. Recept som len nepatrne upravila.
4 porcie |
10 minút príprava |
30-40 minút na 80-90 °C |
Postup- Pripravila som paradajkové konzervy.
- Obsah som vyliala do cuttera a rozkutrovala na kašu. nie úplne na jemno, nechala som maličké kúsky - my máme radi trocha rustikálnu paradajkovú omáčku.
- Pripravila som olivový olej Extra Virgine.
- Odstrihla som niekoľko vetvičiek čerstvej bazalky, otrhala som z nich lístky, pokládla na seba, stočila ako cigáro a pokrájala na jemno.
- Na rozohriatom olivovom oleji na miernom plameni som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a chilli vločky, cibuľu až takmer do hneda - asi 15 minút, za častého miešania.
- Priliala som rozkutrované paradajky, soľ a varila som prikryté pokrievkou na miernom ohni.
- Zatiaľ som uvarila v slanej vriacej vode pokrájané zemiaky, dala do misy pomleté bravčové pliecko, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, majorán, prelisovaný cesnak, vajce, vo vode namočené a dobre vytlačené žemle...
- ...všetko som dôkladne spracovala rukami, podľa potreby zahustila jemnou strúhankou na tvárnu fašírkovú mäsovú hmotu,...
- ...z ktorej som navlhčenými rukami vytvarovala guľky veľkosti mojej dlane,...
- ....rukami som ich jemne sploštila, obalila v strúhanke,...
- ...vypražila som ich z oboch strán v horúcom oleji do červena a do chrumkava, hotové fašírky som nechala odsať z prebytočného tuku na papierovej kuchynskej utierke.
- Asi 15 minút pred dokončením som pridala do pardajkovej omáčky oregáno, čerstvo mleté čierne korenie, ja som cukor nepridávala, kto chce, ten môže,...
- ...pridala som pokrájanú čerstvú bazalku a nechala som omáčku zredukovať na požadovanú hustotu. Celková doba dusenia trvá 30 - 40 minút, táto omáčka sa môže podávať ako omáčka k mäsovým guliam, k polpette a polpettone, k fašírkam, k plneným paprikám ako príloha alebo sa môže použiť ako základ na pizzu, spagetti a iné cestoviny, tiež ako základ k iným jedlám a aj samostatne je vynikajúca - má mnohoraké využitie.Kto ju chce mať zvlášť jemnú, môže ju podľa autora ešte rozmixovať hotovú na jemno, zmení sa síce jej krásna červená farba o niečo, avšak jej úžasná chuť zostane nezmenená. Autor ju odporúča skladovať maximálne 3 dni v chladničke, v mrazničke vydrží bezo zmeny v zásobe asi 1 mesiac.
- Podávala som túto skvelú omáčku výraznej chuti s vyprážanou fašírkou a s varenými zemiakmi, u nás sa veľmi rýchlo minula, tak nám chutila, len ja som si bláhovo myslela, že je jej veľa a dám aj zmraziť, ani do chladničky sa neušlo :-) Táto omáčka sa nezahusťuje ničím, žiadnou múkou, zredukuje sa na požadovanú hustotu. V tagoch hodnotím paradajkovú omáčku, nie prílohu a fašírku.
|