Sugar cookies - vanilkové keksy

Autor receptu: malinka27

Veľmi dlho som chcela tento recept vyskúšať a nakoniec som sa do toho pustila. Je to typická americká pochutina, ktorá sa u nich robí na Vianoce alebo Halloween. Z cesta môžete vytvoriť všelijaké tvary takže je vhodná na každú udalosť alebo len tak pre radosť. (napríklad ako som to urobila ja pre rodičov a priateľa).

20-40
porcií
40 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zoberieme si maslo, ktoré musí byť zmäknuté a zmiešame ho s cukrom (ručne alebo so šľahačom). Pridáme vajce,žĺtok a vanilkový cukor (ak máte mandľový extrakt tak aj ten).
  2. Do druhej misky preosejeme múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou.
  3. Múku potom postupne primiešavame ku maslu a ostatným ingredienciám a cesto miešame. Je možné že múku nebudete potrebovať celú alebo jej budete potrebovať viac. Primiešavajte pokým cesto nebude vláčne, nebude sa lepiť a trhať.
  4. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme hodinu v chladničke.
  5. Cesto vytiahneme z chladničky a rozvaľkáme na placku. Použijeme formičky na vykrajovanie a vykrajujeme. Na plech dáme papier na pečenie a vykrojené "postavičky,srdiečka alebo čokoľvek" ukladáme na plech. Množstvo záleží od veľkosti formičiek.
  6. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Čas pečenia je individuálny a záleží od hrúbky cesta. Môže to byť približne 10 minút ale spoliehajme sa skôr na výzor keksíka. Keksík musí byť svetlý zvrchu a po krajoch a zo spodu oranžovkastý. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  7. Tu prichádza na rad najzábavnejšia časť. Koláčiky ozdobíme cukrárenskou polevou. Potravinárskym farbivom si ju môžete zafarbiť na farbu akú len chcete. Dozdobiť to môžete rôznou posýpkou . Záleží len na vás a vašej kreativite ;)