Štvorvrstvové maslové pečivo (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Pečivo ,ktoré som piekla, robievam často..ja ho volám sviatočné, lebo ho obyčajne pečiem v piatok popoludní a potom máme v sobotu a v nedeľu na raňajky..vynikajúce s pomazánkami, ako aj džemom a k tomu si robíme kakao..

16
porcií
130 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si z vlažnej vody, cukru a droždia pripravila kvások..múku som preosiala, pridala do nej soľ, lyžicu oleja a vykysnutý kvások..
  2. poriadne som vymiesila nelepivé cesto...posypala múkou a nechala vykysnúť 1 hod.
  3. vykysnuté cesto som vyložila na pracovnú dosku..
  4. cesto som premiesila a rozdelila na 4 časti..
  5. každú časť som ihneď začala vaľkať...urobila som z neho koleso o priemere 35 cm.
  6. vyvaľkané cesto som preložila na prestreté plátno na stole a vaľkala ďaľšie..keď boli všetky vyvaľkané...nechala som roztopiť maslo a potrela som poriadne prvé cesto..to maslo je akurát na potieranie 3x..
  7. na prvú časť som uložila druhú a zase som poriadne potrela maslom..a uložila tretiu..posledná štvrtá časť sa nepotiera.. cesto som rozdelila najprv na 8 častí a potom ešte na ďalších 8..takže spolu 16 kusov pečiva...
  8. a začala som cesto rolovať do tvaru rohlíkov...cesto netreba pritláčať, aby mohlo nakysnúť..jemne stočiť..
  9. plech som vystlala pečiacim papierom a cesto som uložila..zakryla som ho útierkou a nechala podkysnúť 45min..potom som zapla trúbu a nechala vyhriať na 200st. pred pečením, som pečivo potrela rozšľahaným vajíčkom a posypala sezamom..
  10. upečené pečivo..v reze vyzerá krásne...pečivko je chutné a chrumkavé...
  11. pokúsila som sa nafotiť v reze, ale fotka nie je vydarená...čo ma mrzí...v reze vyzerá ako lístkové cesto..a prajem vám dobrú chuť..