Studený karamelový pohár s mascarpone

Autor receptu: chelsea

Tento dezertík som si vymyslela sama ale mal ohromný úspech, môžete si obmeniť ovocie a a množstvo je na vás :) pokiaľ nemáte mascarpone postačí aj jemný tvaroh :)

6
porcií
45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do misi dáme mascarpone s tvarohom /alebo len tvaroh, v tom prípade dvojitú dávku/ pridáme vanilkový cukor, môžete pridať ešte práškový cukor podľa chuti. Prilejeme likér a mandľovú arómu (pokiaľ nemáte nič sa nestane, dochuťte čím chcete napr. aj na strúhanou pomarančovou kôrou) a všetko spolu vyšľaháme . Odložíme do chladničky.
  2. Spravíme si karamel : na panvicu nasypeme 80 - 100 g kryštálového cukru a na miernejšom ohni necháme roztopiť, v žiadnou prípade karamel nemiešajte len raz-dva krát za minútu zatrepte s panvicou alebo s hrncom aby to neprihorelo :) ak už je všade cukor roztopený tak veľmi pomaly nalejeme smotanu /začne to ako keby kypieť ale hneď to splaskne, hlavne to vlejte pomaly :) / a hneď miešajte, pokiaľ sa vám karamel opäť zhrčí do veľkých kusov len mieštajte on sa zase rozpustí. Na miernom ohni miešajte až kým karamel nezhustne na konzistenciu pudingu, potom vypnite a nechajte vychladnúť.
  3. Pripravíme sa poháre, ja som použila 2 dcl poháre na sekt a vyšlo mi asi 6-7 porcií. Na dno pohára dáme jednu alebo dve okrúhle piškóty a na ne dáme niekoľko mandariniek / všetko závisí od veľkosti pohára, ja som dala 3 kusy / a lyžicou alebo cukrárskym vrecúškom dáme do pohára krém z mascarpone a tvarohu, a na to nalejte lyžicou karamel /nedávajte ho tam moc teplý/ . Na ozdobu a lepšiu chuť môžete na vrch dezertu nasypať posekané keksíky :)