Špenátová polievka
Studená špenátová polievka so štangľami bez lepku
Autor receptu: novalim
Túto studenú špenátovú polievku na zelený štvrtok pripravíte doslova za pár minút, takže ušetríte varením veľa času.* Ale ak by sa vám predsa len chcelo vypekať a pridať si k nej niečo chrumkavé na zahryznutie, upečte si podľa nášho receptu aj
bezlepkové štangle so špenátovou plnkou.
2-3 porcie |
60 minút príprava |
15 minút na 190 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme cesto na štangle (pokojne aj deň vopred). Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
- Na plnku zmiešame nasekaný baby špenát s ostatnými ingredienciami. Odpočinuté cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 1 cm. Polovicu cesta potrieme špenátovou plnkou. Druhú polovicu cesta preložíme na plnku a okraje popritláčame. Radielkom opatrne krájame tyčinky, každú zatočíme do štangle a uložíme na plech. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme soľou. Pečieme na 190 - 200 °C do zlatista približne 15 minút.
- Medzitým si pripravíme polievku. Do mixéra vložíme pokrájané mango, šťavu z pomaranča, stonkový zeler a cesnak. Rozmixujeme na hladkú zmes. Postupne pridávame špenát a mixujeme do hladka. Na záver pridáme aj bazalkové lístky. Polievku podávame studenú s teplými špenátovými štangľami.