Zeleninová polievka

Studená polievka gazpacho s plneným posúchom

Autor receptu: redakcia

120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Posúch: Múku preosejeme do misy, do prostriedku pridáme rozdrobené droždie, cukor, soľ a zalejeme vodou s olivovým olejom. Miesime ručne alebo kuchynským robotom. Vypracované cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme 30–40 minút vykysnúť. Potom cesto rukami roztiahneme, aby bolo 1,5 – 2 cm hrubé. Vyvaľkáme valčekom a necháme ešte 20 minút pokysnúť. Potom ho vložíme do rozpálenej rúry a pečieme na 180 °C asi 20 minút. Hneď, ako posúch vytiahneme z rúry, potrieme ho olivovým olejom.
  2. Všetky suroviny na plnku nakrájame na plátky. Upečený posúch rozkrojíme na dve časti, na spodnú časť naukladáme plátky mozarelly, čerstvých aj sušených paradajok, nakrájaný cesnak, olivy, jarnú cibuľku, listy bazalky. Okoreníme, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Priklopíme vrchnou časťou a dáme späť do rúry. Pečieme, kým sa mozarella nerozpustí.
  3. Polievka: Umytú zeleninu nakrájame na kocky, dáme do misy, pridáme celé strúčiky cesnaku, cukor, citrónovú šťavu, osolíme, okoreníme a všetko rozmixujeme v mixéri. Ak použijeme čerstvé paradajky, rozmixujeme ich so striedkou z toastového chleba, aby sa polievka zahustila. Mixujeme podľa chuti buď dohladka alebo si môžeme v polievke nechať malé kúsky zeleniny. Necháme vychladiť.
  4. Vychladenú polievku podávame s cibuľkou, uhorkou, môžeme osoliť, okoreniť a poliať olivovým olejom. Plnený posúch ešte potrieme olivovým olejom a posypeme nasekaným rozmarínom.