Strúhaný tvarohový koláč
Strúhaný tvarohový koláč (fotorecept)
Autor receptu: manka1
Pôvodný recept som upravila na bezlepkovú verziu - aby aj bezlepkáči mali radosť.
60 minút príprava |
35-40 minút na 180 °C |
Postup
- Múku, kypriaci prášok do pečiva, cukor, Heru (alebo maslo), žĺtok, vajce, vanilkový cukor, kakao, tvaroh - všetky suroviny spolu spracujeme na hladké cesto.
Rozdelíme na dve časti - dve tretiny vyvaľkáme na plech vyložený papierom na pečenie. Jednu tretinu odložíme do chladničky, stuhnúť. (Ak chcete môžete aj spodnú časť cesta nastrúhať na slzičkách - tak, aby dno plechu bolo pokryté - je to jednoduchšie.)
- V druhej miske vymiešame tvaroh, práškový cukor, vanilkový cukor, škrob, žĺtky. Do zmesi ručne primiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
Plnku dáme na rozvaľkané cesto a rovnomerne rozotrieme.
- Poslednú tretinu nastrúhame na "veľkých" slzičkách. (Z praxe - je vhodné nastrúhanú vrchnú časť trochu pritlačiť do plnky - po upečení tá vrchná nastrúhaná časť nebude odpadávať z nakrájaných kúskov.)
- Upiecť asi 35-40 minút pri 180 °C.
Tvaroh do cesta pridávam preto, lebo vtedy takéto krehké bezlepkové cesto lepšie drží spolu - nemrví sa tak.