Strúhaný tvarohový koláč- bezlepkový (fotorecept)
Autor receptu: majkas
Jeden z mojich oblúbených koláčov na nedeľné popoludnie:)
30-40 porcií |
45 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme a odvážime si suroviny potrebné na cesto. Z bezlepkových múk som zmiešala v pomere 1:1 Schar Mix C a Promix Uni. Pre neceliatikov do originál receptu ide 400g hladkej múky.
- Všetky suroviny dáme do misky a vypracujeme hladké cesto.
- Hotové cesto.
- Cesto si preložíme na tanierik, rozdelíme ho na 2 polovice a dáme stuhnúť do chladničky na 30 minút.
- Medzitým si pripravíme plnku. Nachystáme a odvážime si suroviny. Ja som mala len 500g tvarohu a myslím že na menší plech to stačí.
- Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Cukor prisypávame postupne. Pridáme tvaroh, hrozienka a solamyl.
- Osobitne si v miske vyšľaháme sneh z bielkov a pridáme ho do tvarohovej masy.
- Na vymastený a múkou vysypaný plech si postrúhame prvú polovicu cesta- použijeme klasické strúhadlo ako na jablká. Odporúčam strúhať najprv okolo okrajov plechu, potom vyplniť stred. Druhú polovicu cesta necháme zatiaľ v chladničke.
- Na cesto vylejeme plnku. Môže sa stať, že hrozienka padnú v miske na spodok, preto je dobré plnku pred vyliatím na cesto premiešať, prípadne nedávať hrozienka do plnky, len ich potom posypať po vrchu na vyliatu tvarohovú masu.
- Na plnku si postúhame druhú časť cesta a dáme piecť do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 180st. Pečieme 25-30 minút.
- Hotový koláčik:) Dobrú chuť!