Slivkový koláč
Strúhaný bezlepkový koláč so slivkami
Autor receptu: novalim
Záhrada nám ponúka ďalšie dozreté ovocie. Tým pádom máme o dôvod navyše upiecť si tento jednoduchý strúhaný bezlepkový koláč so slivkami.* Koláč, v ktorom vynikne práve chuť ovocia. V skutočnosti vám bude stačiť 5
prísad a ovocie. Pozrite si náš recept.
10 porcií |
90 minút príprava |
30-40 minút na 180 °C |
Postup
- Bezlepkovú múku Promix PK alebo PK špeciál premiešame s práškovým cukrom, pridáme na kocky nakrájané maslo, vajce a varechou premiešame, aby sa sypké a mokré prísady spojili. Pridáme studenú vodu a vymiesime kompaktné cesto. To zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke asi pol hodinu stuhnúť. So stuhnutým cestom sa nám bude lepšie pracovať.
- Medzitým si pripravíme slivky. Umyté ich rozpolíme, odkôstkujeme a posypeme kryštálovým cukrom podľa chuti a mletou škoricou.
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Stuhnuté cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve polovice. Jednu natlačíme na dno tortovej formy (priemer 20 cm), ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Na cesto naukladáme pripravené slivky a na ich povrch nastrúhame na väčšom strúhadle druhú polovicu cesta.
- Koláč môžeme na povrchu potrieť rozšľahaným vajíčkom s lyžicou mlieka a posypať ho trochou mletej škorice. Strúhaný bezlepkový koláč pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 30-40 minút do zlatista. Podávame ho vychladnutý.