Slivkový koláč

Strúhaný bezlepkový koláč so slivkami

Autor receptu: novalim

Záhrada nám ponúka ďalšie dozreté ovocie. Tým pádom máme o dôvod navyše upiecť si tento jednoduchý strúhaný bezlepkový koláč so slivkami.* Koláč, v ktorom vynikne práve chuť ovocia. V skutočnosti vám bude stačiť 5 prísad a ovocie. Pozrite si náš recept.

10
porcií
90 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Bezlepkovú múku Promix PK alebo PK špeciál premiešame s práškovým cukrom, pridáme na kocky nakrájané maslo, vajce a varechou premiešame, aby sa sypké a mokré prísady spojili. Pridáme studenú vodu a vymiesime kompaktné cesto. To zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke asi pol hodinu stuhnúť. So stuhnutým cestom sa nám bude lepšie pracovať.
  2. Medzitým si pripravíme slivky. Umyté ich rozpolíme, odkôstkujeme a posypeme kryštálovým cukrom podľa chuti a mletou škoricou.
  3. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Stuhnuté cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve polovice. Jednu natlačíme na dno tortovej formy (priemer 20 cm), ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Na cesto naukladáme pripravené slivky a na ich povrch nastrúhame na väčšom strúhadle druhú polovicu cesta.
  4. Koláč môžeme na povrchu potrieť rozšľahaným vajíčkom s lyžicou mlieka a posypať ho trochou mletej škorice. Strúhaný bezlepkový koláč pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 30-40 minút do zlatista. Podávame ho vychladnutý.