Bezlepkové drobné pečivo

Striekané kokosové koláčiky bez lepku

Autor receptu: novalim

Toto chutné krehké čajové pečivo vykúzli úsmev azda na každej tvári.* Vôňa vanilky s kokosom priláka nielen veľkých maškrtníkov, ale aj tých, ktorí sladké nemusia. Namočeným v káve alebo v čaji sa im proste nedá odolať.

30 ks
porcií
50 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmäknuté maslo šľaháme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom do krémova. Potom pridáme nastrúhanú kôru z polovice citróna a dobre ju zamiešame. Po jednom všľahávame vajíčka, až kým zmes nezíska krémovú konzistenciu. Potom do zmesi pridávame postupne bezlepkovú múku a kokos. Všetko spolu dobre vyšľaháme. Cieľom je dosiahnuť krémovú konzistenciu cesta. Ak sa nám zdá príliš tuhé, môžeme ho rozriediť lyžicou mlieka alebo vody.
  2. Pripravené kokosové cesto dáme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme venčeky. Pečieme ich v dobre rozohriatej rúre na 190 °C asi 13-15 minút do zlatista.
  3. Upečené koláčiky necháme vychladnúť a potom ich do polovice namáčame v čokoládovej poleve, ktorú si pripravíme roztopením varovej čokolády a tuku do polevy nad parou.
  4. Necháme ich na mriežke, kým je ešte čokoláda nestuhnutá, posypeme ich strúhaným kokosom a počkáme, kým čokoláda úplne stuhne. Striekané kokosové koláčiky môžeme po dva spájať aj nejakým kyslým lekvárom, výborne chutia napr. s ríbezľovým.