Strapkáč

Autor receptu: zdenulla

S týmto jedlom som sa prvý raz stretla u maminy môjho priateľa a veľmi mi zachutilo. Tak som si vypýtala tip na jeho prípravu:)

Postup

  1. Fazuľu si namočíme (najlepšie na noc, no stačí aj na zhruba 4-5 hodín). Kyslú kapustu uvaríme v malom množstve vody- aby bola voda len pár milimetrov nad kapustou. Kapustu nepremývame, ale môžme ju pokrájať na menšie kusy.
  2. Fazuľu dáme variť spolu s na menšie kocky pokrájanými zemiakmi, údeninou, celou cibuľou, cesnakom a ostatnými koreninami (okrem majoránky a mletej papriky). Pokiaľ fazuľa nebola namočená cez noc, zemiaky pridávame až keď nám fazuľa začne mäknúť.
  3. Pripravíme si zátrepku z hladkej múky a mlieka. Pridáme aj mletú papriku a dobre premiešame.
  4. Keď máme zemiaky a fazuľu takmer uvarené, pridáme uvarenú kyslú kapustu (aj so zvyšnou vodou, v ktorej sa varila) a premiešame. Za stáleho miešania prilievame zátrepku a ešte pár minút povaríme. Na záver dochutíme majoránkou a podľa potreby dosolíme. Ja ešte nakoniec vyberám z polievky cibuľu a (pokiaľ sa nerozvaril) aj cesnak. Dobrú chuť!
  5. Strapkáč sa (vraj :D) dá spraviť aj za 15 minút- v kuchte. Všetky suroviny (fazuľu, kapustu, zemiaky, cibuľu, cesnak a koreniny) dáme variť do kuchty a po 15 minútach zatrepeme. Ja kuchtu nemám a teda som to takto ešte nevarila, ale priateľova mama to má odskúšané :)