Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ak som ešte niekoho z Vás nepresvedčil o chuťových ale aj ekonomických výhodách využitia „jadrincov_srdiečok“ paprík, tak tento variant je ďalším z dôkazov! Spoločnými „silami“ potvrdíme, že varenie je nielen povinnosť ale aj radosť! Hlavne, ak varíme pre niekoho, kto je pri Vás, s Vami, s úprimnou láskou a s otvorenou dušou! Keď svieti Slnko hrejivé, alebo aj keď prší z oblakov, životu na Zemi, prepotrebná vlaha! Postup rcp som zostavil ešte v polospánku, pre niekoho, kto si to naozaj zaslúži!

1/2
porcia
12÷15 minút
príprava
6÷9 minút
tepelná úprava

Postup

  1. chystal som sa pripraviť „raňajkové prekvapenie“ pre moje ešte stale „zárobkovo činné“ krajšie a lepšie JA. So zvýšenou aktivitou všetkých „kruhových zvieračov“ som zistil, že mám iba jeden potrebný hranol (kváder) trojdňového „poplanku“ s rozmermi 60x60x150 mm. Našťastie mi zišiel na um plán B.)!!! Pre moju „najsamvznešenejšiu“ ½ pripravím strapatý „bundáš“ chlebík a pre moju maškrtnú „papuľu“ bude dobrá aj nadstavovaná praženica! Jaderníky (jadrince, srdiečka) paprík mi ostali z leča a to ostatné sa v chladničke či „špajzi“ vždy nájde! Tak a ešte skupinové foto do rodinného alba (pri fotografovaní sa ráčte usmievať) a ide sa na „vec“, lebo „Ich Jasnosť Kapravá“ o chvíľočku vstane. Dospáva totiž včerajšiu ťažkú „šichtu“ s viac ako dvomi tuctami pacientov. Nechcem nikoho urážať, chráň Boh, ale tu „za morom“ sú rozmaznaní a „ufňukaní“ extra zvlášť!
  2. naozaj ľaho, rýchlo a s pôžitkom sa pracuje, keď si všetko na varenie vopred pripravím; očistil a pokrájal som šalotku, jaderníky a údenú šunku, natrhal 3÷4 PL lístočkov a na drobno pokrájal stonky čerstvej petržlenovej vňate
  3. na 2 PL olivového oleja som orestoval pokrájanú šalotku, zároveň s „brokmi“ petržlenových stoniek (mám rád ich výsledný efekt, v jedle chutia ako oriešky)
  4. keď som na takto pripravenom základe do mäkka urestoval aj jaderníky, pridal som hrubšie „ihličky“ údenej šunky, zľahka premiešal, pridal soľ a mleté biele korenie, 2÷3´ nechal „zosobášiť“ chute do voňavej arómy,
  5. pridal som lístočky petržlenu a PL čerstvého masla; to už ale na panvici odstavenej zo zdroja tepla, ono sap o premiešaní rozpustí „dobrovoľne samospádom“
  6. takto pripravená lahodná masa bude tvoriť jadro „bundáš_strapatého“ chlebíka; doslova hodinársku „piplavú“ prácu predstavuje príprava otvoru v hranole chleba; pomohol som si ostrým úzkym nožom, ktorým som vyrezal otvor s 10 mm okrajmi, z prednej časti som vytvoril „kéonusovú záslepku“ a odstránenie nepotrebnej striedky som vyriešil jedným zárezom ~ 15 mm od konca (jasné ako „facka“, ta ňe!?!) Pripravený otvor som naplnil („napechoval“) vyšperkovanou jaderníkovou masou, uzatvoril ho „záslepkou“ a pozorne, zo všetkých strán, namočil do rozšľahaných a osolených dvoch vajíčok,
  7. naplnený hranol som vzápätí opiekol, opäť zo všetkých strán, pomocou kuchyňských klieští, do peknej zlatičervenej farby
  8. na tanieri som ho „očančal“ halúzkou petržlenovej vňate, „výsostnými znakmi“ vyrezanými z papriky a na hrubo strúhaným údeným oštiepkom
  9. v reze vyzeral takto a chutil, ako inak, úžasne; získal som slávu, obdiv aj uznanie, ale predsa len ma najviac potešilo a na srdci i duši ohrialo konštatovanie (s otvorenou pusou i očkami) mojej sladkej polovičky: „jéééj, to je krásne, ... ako dobre, že Ťa mám, ... tak toto môžem aj na budúce “! To viete, že urobím, rád, zo srdca rád urobím!
  10. tu je pokračovanie plánu B.); do zvyšku „jaderníkového jadra“ som „buchol“ ešte dve vajíčka, nastrúhal za hrsť oštiepku, dobre "oeMČeKoval", urobil praženicu a ...
  11. ... s „burkovčiakom“ domáceho chleba s pôžitkom zjedol, priamo z rajnice!!! Tak čo!? Skúsite aj Vy?
  12. napriek tomu, že je už 18. október, rastú mi dve také veľké „hniezda“ šťaveľa; vyskúšam rcp od @izabella929 a zakonzervujem ich podľa nej!