Jablkové šišky
Strapaté šišky s jablkami (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Šišky bez droždia, bez
kysnutia, s čerstvými
jablkami.* Oplatilo sa upiecť,
sú chrumkavé, mäkké,
šťavnaté, vynikajúcej chuti.
Na fašengy ako stvorené.
Postup
- Ako prvé si ošúpem jablká a narežem na menšie kocky. V miske dochutím škoricou, škoricovým cukrom, citrónovou šťavou i nastrúhanou kôrou. Premiešam a nechám bokom.
- Na cesto metličkou riadne vymiešam celé vajíčka s cukrami, postupne za stáleho miešania prilejem mlieko, olej, po častiach sypem múku s práškom do pečiva, štipku soli. Do vymiešaného cesta nakoniec pridám ochutené nakrájané jablká aj so šťavou. Poriadne premiešam.
- Na menšiu panvicu nalejem veľa oleja, nahrejem a jednou polievkovou lyžicou naberám jablkové cesto a pomocou druhej polievkovej lyžice ho sťahujem do horúceho oleja, kde musia šišky „plávať“. Vyprážam na miernom ohni z oboch strán. Obraciam v oleji viackrát, aby sa riadne vypražili.
- Vypražené strapaté jablkové šišky ukladám najprv na kuchynské obrúsky, aby stiekol prebytočný olej. Potom časť z nich obaľujem a časť iba posypem zmesou práškového a vanilkového cukru podľa vlastnej chuti.
- Šišky s jablkami boli pochúťkové. Vyskúšajte. Dobrú chuť prajem!