Strapačky s kyslou kapustou bez halušiek

Autor receptu: zuzananoskova

Toto jedlo je MEGA, naozaj. Teda priznávam, že človek musí mať rád kyslú kapustu a jačmeň tiež. A potom už naozaj nie je čo riešiť :-)

3-5
porcie
20 minút
príprava
360-720 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako prvé sa budeme venovať jačmeňu. Jačmeň je pre nás najdokonalejšia obilnina. Podporuje v nás húževnatosť, dodáva veľa dlhých cukrov, dlho nás zasýti. Môžeme ho variť bez problémov aj 12 hodín, pomaličky. Čím dlhšie sa varí, tým dlhšie bude, po konzumácii, zahrievať náš organizmus. A poradím Vám fintu ako ho uvariť, mne ju poradila kamarátka. Jačmeň, asi 300g, prepláchnite a nechajte v sitku odkvapkať. Do väčšieho hrnca dajte prevarenú horúcu vodu 3-4 l a plameň stíšte na minimum. Jačmeň opatrne nasypte do hrnca a NEMIEŠAJTE!!! Zrnká samé popadajú a uložia sa ako im to vyhovuje :-) Ja ho dávam variť o 22 hod. a ráno o 6 hod. ho scedím. Je to odskúšané niekoľkokrát a neprihorí. Môžete tak variť aj ostatné obilniny, ryžu natural, pšeno, atď.
  2. Cibuľu nakrájajte nadrobno, tofu nastrúhajte, prípadne tempeh nakrájajte na menšie pásiky.
  3. Na rozpálenom oleji poduste cibuľu, pridajte kapustu. Po prehriatí prisypte jačmeň uvarený a spolu premiešajte.
  4. Časť z cibule opražte zvlášť aj s tofu alebo tempeh a posypte "jačmeňky" na tanieri. Verím, že si pochutíte tak ako aj my :-)
  5. Dobrú chuť :-)