Jablkový zákusok

Strakatý jablčník (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Na nedeľu vylepšený tvarohovým krémom.* Ak koláč posypem iba práškovým cukrom, je to pôstny koláč. Cesto je bez vajec, bez masla, bez mlieka.

Suroviny

Postup

  1. Očistené jablká nakrájam na stredné kocky, pokvapkám šťavou z citróna a dám do väčšej misky. Zalejem vodou, pridám olej, džem a lopatkou dobre premiešam. Vsypem cukor, štipku soli a opäť miešam. Preosiatu múku s práškom do pečiva pridávam po častiach a miešam.
  2. Polovicu svetlého jablkového cesta vylejem na plech 24 x 24 cm, ktorý som celý vystlala papierom na pečenie.
  3. Do druhej polovice cesta nasypem kakao a cviklový prášok (alebo 3 PL kakaa) a vymiešam tmavé cesto. Lyžicou kladiem kôpky tmavého cesta na svetlé cesto na plechu.
  4. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 30 minút. Kontrola špajľou.
  5. Upečený koláč nechám chladnúť a pripravím si tvarohovo-čokoládový krém. Vyšľahám v nádobe spolu jemný tvaroh, biely jogurt, práškový cukor a čokoládový puding bez varenia.
  6. Vychladnuté upečené cesto natriem krémom a ozdobím podľa seba. Odložím na chvíľu do chladu. Potom strakatý krémový jablčník nakrájam.
  7. Kto nechce tento koláč s krémom, môže si upečený posypať len práškovým cukrom.