Jablkový zákusok
Strakatý jablčník (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Na nedeľu vylepšený tvarohovým krémom.* Ak koláč posypem iba práškovým cukrom, je to pôstny koláč. Cesto je bez vajec, bez masla, bez mlieka.
Postup
- Očistené jablká nakrájam na stredné kocky, pokvapkám šťavou z citróna a dám do väčšej misky. Zalejem vodou, pridám olej, džem a lopatkou dobre premiešam. Vsypem cukor, štipku soli a opäť miešam. Preosiatu múku s práškom do pečiva pridávam po častiach a miešam.
- Polovicu svetlého jablkového cesta vylejem na plech 24 x 24 cm, ktorý som celý vystlala papierom na pečenie.
- Do druhej polovice cesta nasypem kakao a cviklový prášok (alebo 3 PL kakaa) a vymiešam tmavé cesto. Lyžicou kladiem kôpky tmavého cesta na svetlé cesto na plechu.
- Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 30 minút. Kontrola špajľou.
- Upečený koláč nechám chladnúť a pripravím si tvarohovo-čokoládový krém. Vyšľahám v nádobe spolu jemný tvaroh, biely jogurt, práškový cukor a čokoládový puding bez varenia.
- Vychladnuté upečené cesto natriem krémom a ozdobím podľa seba. Odložím na chvíľu do chladu. Potom strakatý krémový jablčník nakrájam.
- Kto nechce tento koláč s krémom, môže si upečený posypať len práškovým cukrom.