Sterilizovaná zeleninová zmes na všestranné využitie (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Sezóna zeleniny sa zďaleka nekončí, tak ju postupne spracúvam. Dnes som urobila túto zmes, ktorú si s obľubou dávame najmä na hrianky, hamburgery, chlebík s maslom, k párkom, pod mäso či do omáčky na cestoviny.

1,9 l
porcia

Suroviny

Postup

  1. Najprv si na mäsovom mlynčeku, na menších dierkach pomelieme zvlášť paradajky, papriku a na hrubom strúhadle nastrúhame cuketu, ktorú osolíme, a necháme stáť, aby pustila vodu.
  2. Paradajkovú zmes dáme variť na miernom plameni asi 40 minút, aby sa odparilo čo najviac vody (záleží od paradajok). Potom pridáme papriku a cuketu, ktorú predtým dôkladne vyžmýkame. Pridáme bobkový list, premiešame a varíme pomaličky ďalších 25 minút. Varíme za občasného miešania.
  3. Potom pridáme prelisovaný cesnak, cukor, soľ, ocot, olej, chilli, čierne mleté korenie, premiešame a varíme ešte cca 15 minút.
  4. Zmes by mala byť už dostatočne hustá. Odstavíme, ešte horúce plníme do fliaš, ktoré následne sterilizujeme cca 15-20 minút.
  5. Finito. Zmes je vhodná naozaj nielen na hrianky, ako som písala v úvode :-) Koreniny sú podľa mojej chuti, myslím množsvo, tak to robievame roky. Ale je jasné, že každý si to môže prispôsobiť svojej chuti.