Perníkový závin, závin
Štedrý perníkový závin
Autor receptu: bavimapiect
Tento štedrý perníkový závin sa nevolá
nadarmo ,,štedrý”. Pre jeho úžasnú
perníkovú chuť mi pripomína Štedrý
deň, kedy sme ako celá rodina pri stole
pokope čakali na štedrovečernú večeru
a Ježiška, ktorý príde a donesie nám
všetkým poslušným deťom darčeky (no
nebolo nám všetko jedno?). Recept
mám od maminy a ja sama ho dodnes
robievam na Vianoce. Všetci si vždy
na ňom pochutnajú, no je taký dobrý, že
ho párkrát do roka spravím aj doma. Je
naozaj chutný na raňajky a ku k.
2 záviny porcie |
20 minút príprava |
15 minút na 170 °C |
Postup
- Všetky ingrediencie na cesto vymiešame na kompaktné a elastické cesto-najlepšie robotom (maslo a vajcia izbovej teploty). Ak sa trošku lepí, prisypeme ešte trocha múky. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 4-24 hodín.
- Keď cesto vyberieme z chladničky, tak ho necháme chvíľu otepliť. Rúru predhrejeme na 170 stupňov na ohrev zhora a zdola.
- Medzitým si pripravíme plnku: Orechy, mandle, ďatle a figy dáme do mixéra a zmixujeme dokopy na mierne lepivú zmes.
- Cesto rozdelíme na dve polovice. Dosku na vaľkanie poriadne pomúčime a dáme na ňu polovicu cesta, na cesto potravinovú fóliu a rozvaľkáme na tenučko. Počas vaľkania, sa aj dva-trikrát presvedčte, že sa cesto neprilepilo, nadvihnite ho a ešte vhoďte pod múku. Ak sa vám prilepí, nezrolujete ho:/.
- Na cesto poriadne rozotrieme nahrubo džem (nešetrite, aby bola roláda šťavnatá). Ja som použila 3/4 pohára džemu. Stranu, ktorú budete rolovať prvú potrite ešte o kúsok viac, bude to pekne vyzerať v reze. Nahusto posypte orechovou plnkou. Opatrne zviňte, trochu zľahka pošúľajte, aby mala pekný tvar a konce zahnite nadol. Takto urobte aj druhú roládu. Obe rolády potrite rozšľahaným vajíčkom, špajľou alebo ihlicou zvrchu poprepichujte na 4 miestach a dajte piecť na 15-20 min, podľa znalosti svojej rúry.