Štedrý kysnutý koláč
Autor receptu: mracik9
Inšpirovala som sa jedným časopisom a veľmi mi to chutilo,tak sa chcem podeliť z vami.Je to na prípravu náročnejšie,ale výsledok stojí za to,skúste.
30 porcií |
120 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme cesto.Z múky,cukru, žĺtkov,masla,soli ,mlieka a droždia vypracujeme vláčne cesto,za mňa to robí pekárnička.Necháme ho vykysnúť,asi tak pol hodiny.Medzi tým si pripravíme plnky.
Maková:zomletý mak zmiešame s cukrom,marhuľovým džemom a kakaom na plnku ak by bola hustá môžeme pridať trošku mlieka.
- Orechová plnka:pomleté orechy zalejeme trochou vrelého mlieka,primiešame cukor,vanilku a citrónovú kôru.
Tvarohová plnka:
tvaroh,smotanu alebo mlieko,žĺtok,cukor,vanilku a hrozienka vymiešame do hladkej masy.
- Keď už je cesto vykysnuté,vyvaľkáme ho na hrúbku jedného centimetra a pomocou pohára vykrajujeme kolieska na ktoré kladieme plnku.Robíme si malé buchtičky.
- Medzi tým si pripravíme dve formy na srnčí chrbát,ktoré vymažeme a vymastíme.A môžeme začať. Na spodok formy ukladáme tvarohové,na to postupne makové a na vrch orechové.Ja som si najprv narobila buchtičky a potom som ich tam postupne naukladala.
- Prikryté som ich nechala ešte podkysnúť asi 20 minút a šup s nimi do trúby.Piekla som ich pri 180 st C asi 45 minút.N o a tu je výsledok pred krájaním.
Prajem dobrú chuť.