Štedrák

Štedrý koláčik

Autor receptu: navardaco

Výber receptu je inšpirovaný tradičným koláčikom, ktorý sa pripravuje v našej rodine nielen na Vianoce, ale aj pri ďalších udalostiach počas roka.* Aj názov koláčika vyjadruje štedrosť, ktorou sa ako národ veľmi radi prezentujeme. Želám Vám krásne Vianoce :) Ďoďo

120 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka, 30 g kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme aktivovať 5 minút.
  2. Následne do kvásku pridáme žĺtky, múku, maslo, soľ, zvyšný cukor a vypracujeme cesto, ktoré necháme podkysnúť minimálne 30 minút.
  3. Medzi tým si pripravíme jednotlivé náplne. Lekvárovú pripravíme zmiešaním lekváru a rumu. Maková sa pripraví tak, že v horúcom mlieku rozpustíme cukor, pridáme mak s citrónovou kôrou a povaríme 2 minúty. Obdobne pripravíme aj orechovú plnku – v horúcom mlieku rozpustíme cukor, pridáme mleté orechy a povaríme 2 minúty, ochutíme troškou škorice. Tvarohová náplň pozostáva z tvarohu zmiešaného s cukrom, pričom jemne primiešame vyšľahaný sneh z troch bielkov.
  4. Ak cesto stále kysne, máme čas na prípravu lineckého pečiva, ktoré vytvoríme zmiešaním surovín. Pre kakaové hviezdičky do polovičky lineckého cesta zapracujeme aj kakao. Následne cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm, vykrojíme hviezdičky a pečieme v rúre na 180 stupňoch 6-8 minút.
  5. Podkysnuté cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť vyvaľkáme do veľkosti 30 x 30 cm (rozmer štandardného plechu).
  6. Vrstvíme nasledovne: cesto, maková plnka, cesto, lekvárová plnka, cesto, orechová plnka, cesto a tvarohová plnka. Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov počas 45 minút.
  7. Po upečení ozdobíme pripravenými hviezdičkami, škoricou, badiánom a klinčekmi. Vianoce už môžu prísť :)