Štedrák
Štedrý koláčik
Autor receptu: navardaco
Výber receptu je inšpirovaný tradičným koláčikom, ktorý sa pripravuje v našej rodine nielen na Vianoce, ale aj pri ďalších
udalostiach počas roka.* Aj názov koláčika vyjadruje štedrosť, ktorou sa ako národ veľmi radi prezentujeme.
Želám Vám krásne Vianoce :)
Ďoďo
120 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup
- Z mlieka, 30 g kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme aktivovať 5 minút.
- Následne do kvásku pridáme žĺtky, múku, maslo, soľ, zvyšný cukor a vypracujeme cesto, ktoré necháme podkysnúť minimálne 30 minút.
- Medzi tým si pripravíme jednotlivé náplne. Lekvárovú pripravíme zmiešaním lekváru a rumu. Maková sa pripraví tak, že v horúcom mlieku rozpustíme cukor, pridáme mak s citrónovou kôrou a povaríme 2 minúty. Obdobne pripravíme aj orechovú plnku – v horúcom mlieku rozpustíme cukor, pridáme mleté orechy a povaríme 2 minúty, ochutíme troškou škorice. Tvarohová náplň pozostáva z tvarohu zmiešaného s cukrom, pričom jemne primiešame vyšľahaný sneh z troch bielkov.
- Ak cesto stále kysne, máme čas na prípravu lineckého pečiva, ktoré vytvoríme zmiešaním surovín. Pre kakaové hviezdičky do polovičky lineckého cesta zapracujeme aj kakao. Následne cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm, vykrojíme hviezdičky a pečieme v rúre na 180 stupňoch 6-8 minút.
- Podkysnuté cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť vyvaľkáme do veľkosti 30 x 30 cm (rozmer štandardného plechu).
- Vrstvíme nasledovne: cesto, maková plnka, cesto, lekvárová plnka, cesto, orechová plnka, cesto a tvarohová plnka. Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov počas 45 minút.
- Po upečení ozdobíme pripravenými hviezdičkami, škoricou, badiánom a klinčekmi. Vianoce už môžu prísť :)