Štedrák trochu inak

Autor receptu: fixia

Je to podobný kysnutý koláč na vianočnú ako aj inú príležitosť, ako ho mnohí poznajú pod názvom štedrák, ktorý je prekladaný do výšky s rôznymi plnkami. Tento je však jednoduchší a rovnako chutný.

30
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Cesto: Polovicu mlieka mierne ohrejeme, aby bolo vlažné. Rozmiešame v ňom lyžicu cukru a nadrobíme droždie. Ľahko premiešame, odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť.
  2. Do misky nakrájame maslo, pridáme 2 žĺtky, práškový a vanilkový cukor a všetko dobre vymiešame.
  3. K vajíčkovej zmesi pridáme preosiatu múku, nastrúhanú kôru z 1/2 citróna, kvások, zamiešame, pridáme štipku soli, prilejeme mlieko a dobre vypracujeme tuhšie cesto, aby sa nelepilo na steny misy ani na varechu. Misu potom prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť cca 1 hod.
  4. Vykysnuté cesto opäť premiešame, vyvaľkáme a dáme na vymastený plech. Potrieme ho vyšľahaným vajíčkom.
  5. Pripravíme si plnky: 2 hrnčeky postrúhaných orechov zmiešame s 1/2 hrnčekom cukru a zaparíme 1 dcl vrelým mliekom. Rovnako pripravíme plnku makovú. Potom naukladáme na cesto, ktoré je na plechu, striedavo pásy plniek uhlopriečne. Postupne pás asi 1 cm široký makový, 1 cm orechový, 1 cm džemový až vystelieme celý plech. Dáme upiecť na 200 C asi 15 - 20 min.