Steak z Tuniaka
Autor receptu: ethanel
Pripraviť steaky z čerstvého tuniaka nieje nič náročne a naozaj sa hodí podávať jemne
ružovkastý v strede.
1 porcia |
10 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv si pripravíme zredukovanú balzamikovú omáčku, do malej panvicky alebo hrnca dáme 25 g kryštáloveho cukru a upálime ho na karamel, prilejeme 50 ml balzamikoveho octu a na miernom ohni varíme až sa nam nezredukuje na polovicu a konzistencia by mala byť hustejšia. Takto pripravenú omáčku odložíme na stranu.
,, ak Vám dáka ostane, nevzhadzujte ju kľudne ju môžete skladovať v ladničke a po miernom zohriati v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpely použiť na dekorovanie alebo ochucovanie ,, .
- Rozohrejeme si dobrú panvicu pridáme maslo, olej a zprudka opečieme steak z tuniaka po všetkých stranách, stíšime oheň alebo keramickú platňu a pečieme z každej strany cca 5min. Po dosmažení steak odložíme na teplé miesto a necháme postáť 5min.
- Rýchlo si pripravíme zálievku ktorá spočíva len z olivového oleja, citrónovej šťavy, medu a štipky soli a mletého korenia, dobre vyšľaháme ručne metličkou a prilejeme do miešaného listového šalatu.
Na tanier uložíme zelený šalát na vrch položíme steak z tuniaka, prelejeme zredukovanou balzamikovou omáčkou a podávame.
Ako víno možem odporučit červené víno ako je napr. Crozes Hermitage 2009 alebo lahodné Saint Emilion La Guérinniére 2005.