Jablkový koláč
Šťavnatý vanilkovo-jablkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Pre milovníkov krémových koláčov.* Váhu nepotrebujete,
mierkou je hrnček .
24 porcií |
50-55 minút príprava |
35 minút na 200 °C |
Postup
- Suroviny na cesto, vanilkovú a jablkovú náplň.
- Cesto: Vajíčka, vanilínový, kryštálový cukor vyšľaháme do hustej peny. Postupne striedavo pridávame mlieko a olej. Múku s práškom do pečiva preosejeme a vmiešame do základu.
- Plech 25x35 cm vyložíme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom, vysypeme múku. Polovicu cesta rozotrieme na pripravený plech a predpečieme na 200 stupňov 10 minút.
- Počas pečenia uvaríme vanilkový puding, do ktorého za horúca vmiešame kyslú smotanu. Horúci puding rozotrieme na predpečený korpus.
- Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle dáme na panvicu, zasypeme vanilínovým a kryštálovým cukrom a krátko podusíme.
- Jablkovú náplň navrstvíme na vanilkovú náplň.
- Jablkovú náplň uhladíme, navrch rozotrieme zbytok cesta. Dáme piecť ďalších 25 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť.
- Odstránime odnímateľnú časť plechu, boky upravíme. Koláč posypeme práškovým cukrom. Nakrájame na rezy, menšie kocky alebo podľa seba. Dobrú chuť.