Jablkový koláč

Šťavnatý vanilkovo-jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Pre milovníkov krémových koláčov.* Váhu nepotrebujete, mierkou je hrnček .

24
porcií
50-55 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto, vanilkovú a jablkovú náplň.
  2. Cesto: Vajíčka, vanilínový, kryštálový cukor vyšľaháme do hustej peny. Postupne striedavo pridávame mlieko a olej. Múku s práškom do pečiva preosejeme a vmiešame do základu.
  3. Plech 25x35 cm vyložíme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom, vysypeme múku. Polovicu cesta rozotrieme na pripravený plech a predpečieme na 200 stupňov 10 minút.
  4. Počas pečenia uvaríme vanilkový puding, do ktorého za horúca vmiešame kyslú smotanu. Horúci puding rozotrieme na predpečený korpus.
  5. Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle dáme na panvicu, zasypeme vanilínovým a kryštálovým cukrom a krátko podusíme.
  6. Jablkovú náplň navrstvíme na vanilkovú náplň.
  7. Jablkovú náplň uhladíme, navrch rozotrieme zbytok cesta. Dáme piecť ďalších 25 minút.
  8. Po upečení necháme vychladnúť.
  9. Odstránime odnímateľnú časť plechu, boky upravíme. Koláč posypeme práškovým cukrom. Nakrájame na rezy, menšie kocky alebo podľa seba. Dobrú chuť.