Šťavnatý mrkvový koláč s citrónovou polevou

Autor receptu: livinka

Zbožňujem zdravé a rýchle nepečené koláče, ktorých "cesto" tvoria ovocie a orechy. V tomto prípade hraje hlavnú úlohu mrkva, a musím uznať, že jej to ide výborne! A nezaostáva ani citrónová poleva, ktorá patrí medzi najlepšie, aké som zatiaľ ochutnala. Receptom som sa inšpirovala, ako obvykle, na zahraničnom blogu.

15 minút
príprava

Postup

  1. Kešu orechy namočíme aspoň 4 hodiny pred samotnou prípravou koláča do vody. Rovnako postupujeme aj s hrozienkami, ale tie stačí namočiť 1 hodinu vopred.
  2. Mrkvy očistíme a rozmixujeme na malé kúsky. Pridáme namočené hrozienka a kešu (vodu z nich najprv zlejeme) a aj ostatné suroviny na koláč a všetko spolu premixujeme. Pozor, nemixujte príliš dlho, aby ste namiesto koláča neskončili s mrkvovou nátierkou :)
  3. Zmes natlačíme do tortovej formy (priemer 22 cm) a odložíme do mrazničky.
  4. A ide sa na polevu! Všetky suroviny jednoducho opäť rozmixujeme, tentokrát však mixujeme dohladka.
  5. Vyberieme koláč z mrazničky, rovnomerne ho potrieme polevou a odložíme do chladničky, kde ho necháme pár hodín stuhnúť a uležať. Dobrú chuť!