Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept)

Autor receptu: eviana

...ďalšia z mojich raňajkových variácií, tentokrát na zdravšiu nôtu s použitím výbornej špaldovej múky a semoliny. Ďakujem veľmi Táničke (@havino) za obrovskú inšpiráciu, nakopnutie aj za cenné priateľské rady ohľadom pečenia s týmito múkami... :) POZNÁMKA: pokojne namiesto špaldovej múky a semoliny použite klasickú polohrubú :)

10
porcií
10 minút
príprava
35-40 minút
na 200 °C

Postup

  1. ...suroviny svorne čakajúce na vstup do pracovného procesu - na vajíčka som v tomto štádiu ešte nemyslela, tak nie sú na foto :)
  2. ...do misy si dáme suché suroviny - vľavo múka špaldová, vpravo semolina (krásne žltá), hore prášok do perníka, dolu práškový cukor a uprostred domáci vanilkový cukor :)
  3. ...nastrúhame si kôru z pomaranča aj citróna, pridáme k suchým surovinám
  4. ...najprv zmiešame suché suroviny, potom pridáme mlieko, vajcia, jogurt
  5. ...prisypeme polovicu z kompótových sliviek nakrájaných na cca 1x1 cm kúsky
  6. ...prilejeme džem - ja som robila toho roku prvýkrát broskyňový - robila som dve várky, tá prvá je trošku redšia, takže preto lejem nie lyžičkujem :)
  7. ...prilejeme voňavú želatinovú šťavu zo slivkového kompótu, pridala som ešte asi 2 PL oleja
  8. ...všetko spolu vymiešame do kompaktnej masy - žiadne extra dlhé miešanie, len nech sa všetko spolu spojí
  9. ...pripravíme si tvarohovú plnku - tvaroh, jogurt a med zmiešame dohromady, aj do plnky som nastrúhala citrónovú a pomarančovú kôru
  10. ...a ked so slivkami, tak so slivkami - namiesto hrozienok som do tvarohu pridala nasekané sušené slivky
  11. ...bábovkovú formu poriadne vymastíme a vysypeme - ja som použila krupicu.
  12. ...nalejeme polovicu cesta, na cesto navrstvíme polovicu tvarohovej plnky (pôvodne som chcela dať všetku plnku, ale videla som, že tvaroh je ťažší a ponára sa do cesta, tak som dala len polovicu a druhú som nechala na vrch)
  13. ...na tvarohovú plnku naukladáme druhú polovicu kompótových sliviek na polovice
  14. ...nalejeme zvyšnú časť cesta, na záver navrstvíme zvyšok tvarohovej plnky
  15. ...prikryjeme alobalom a dáme piecť na 25 min prikryté na 200°C. Robila som s týmito múkami prvý krát, preto som pod formu pre istotu podložila plech - aby mi nepretieklo cesto (nepretieklo)
  16. ...po 25 min odokryjeme a pečieme ďalších 10-15 minút (podľa typu rúry, skúšame špajdlou)... Po upečení bábovku vyberieme, preklopíme (snažíme sa pri tom nepopáliť, nie ako ja dnes... mi chúďa trochu treskla a poškodila sa - dnes mám jednoducho deň blbec)...posypeme práškovým cukrom a dielo je hotové :)