Šťaveľový zákusok (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Šťavel záhradný,šóška...Od švagrinej poznám špenátový zákusok,no kedže špenát ešte nikde,len kopa šóšky v záhrade ;-)) som sa rozhodla zaexperimentovať a vznikol tento "fantastický" zákusok o ktorý sa musím s vami podeliť! Šťavelovú polievku,šťavelový prívarok a aj šťavelový posúch tu na Vareche už máme ;-) ...už nám tu chýbal len sladučký desertík ;-D

35 minút
na 170 °C

Postup

  1. Toto je naša šóška(kysla) zo záhrady :-) z ktorej umyjeme 100g Ja som dala 100g od oka,to su 2 poriadne hrste nakrajaneho stavelu :-)
  2. Listy nakrájame na menšie a rozmixujeme...no,poriadne to frkalo :-P
  3. Teraz si pripravíme cesto..Do jednej misky dáme celé vajíčka,cukor,van.cukor a šťipku soli.Mixerom vymiešame všetko do penista a za stáleho miešania pridáme najprv olej,ktorý v tom dobre vymiešame,potom mlieko ktoré taktiež dobre v mase premiešame.Nasledne dáme 2-3PL citronovej šťavy a múku ktorú sme premiešali s PDP.Dobre ju v mase premiešame,nech neostanú hrčky.No a nakoniec zamiešame tiež mixerom do cesta náš rozmixovaný šťaveľ..
  4. Masu vylejeme na olejom vytretý a múkou posypaný pekáč.Ja som použila okrúhly s priemerom 30cm.Dáme piecť do rúry,ktorú sme si rozohriali na 170°C na 35minut.Skontrolujte pre istotu ihlou...a takto vyzerá už upečený koláčik ;-)
  5. Ked nám cesto vychladlo,odkrojíme tenké kúsky-pásiky zo štyroch bokov.Tie dáme v mixeri trocha rozmixovať,aby nám vznikli omrvinky,ktoré neskôr použijeme na posypanie vrchu,ako ozdobu.Po odkrojení strán,rozotreme na celé cesto šlahačku,ktorú sme si pripravili podla jej návodu...
  6. Potom nasypeme naňu omrvinky z cesta,ktoré sme si rozmixovali...
  7. ..a takto krasne vyzera uz hotovy zakusok :-)
  8. ...a takto do 15 minut po nakrajani ;-)) ...deti ho rozchytali,ani nevedeli čo jedia ;-)))
  9. Nikdy by som si nemyslela,že zákusok zo šóšky by mohol byť taký fantastický.Naozaj vrelo odporúčam vyskúšat každému,kto má doma šóšku!! Prajem veeelmi dobrú chuť ;-)