Jablkový koláč
Starodávny hrnčekový jablkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Fajnovo chutí s pohárom dobrej kávy, čaju i mlieka.
Postup
- Ešte z našich domácich jabĺk.
Trochu upravený, lebo voľakedy sa piekol z domáceho kyslého mlieka, masla, vajec, jabĺk, s trochou strúhanky a bez citrónu, orechov, hrozienok,...
Hrnček má objem 2 dl.
- Pripravím si najprv jablkovú náplň: Očistené jablká nastrúham a dochucujem cukrami, hrozienkami, mletými orechmi. Pridávam aj detskú krupicu, lebo sú šťavnaté.
- Cesto: Vyšľahám celé vajcia (sú malé, dávam 3 ks) s cukrami. (Ja som z kryštálového cukru odobrala 1 kopcovitú PL). Potom miešam metličkou ručne. Prilievam olej, kyslé mlieko (nemala som dosť, pridala som biely jogurt) a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.
- Viac ako polovicu cesta nalejem na vymastený a posypaný plech 22 x 35 cm a dám predpiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 10 - 12 minút. Kontrolujem, aby sa cesto neupieklo celkom. Pečte podľa svojej rúry.
- Napoly upečené cesto vyberám z rúry a na celé rozložím pripravenú jablkovú náplň. Na vrch jablkovej náplne rozotriem zostatok cesta.
- Vrátim do horúcej rúry piecť na 180 stupňov cca 25 - 28 minút. Kontrola špáradlom.
- Upečený vychladnutý koláč nakrájam a posypem práškovým cukrom. Dobrú chuť!
- Testovacia vzorka išla dobrým susedom.