Staročeské koláče

Autor receptu: medovnicek

Tento recept som objavila v časopise Rytmus života. Hneď ako som ich tam uvidela, vedela som, že ich určite vyskúšam. A tu je výsledok môjho snaženia

Postup

  1. Do misy preosejeme múku, do ktorej vyhĺbime jamku. Do jamky dáme cukor, rozdrobené droždie a trocha z celkového množstva vlažného mlieka. Necháme vykysnúť kvások. Potom pridáme zvyšné vlažné mlieko, žĺtky, štipku soli, maslo, masť a olej.
  2. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu na teplom mieste kysnúť. Po vykysnutí rozdelíme na rovnaké kúsky. Ja som piekla koláče z dvojnásobnej dávky a vyšli mi 3 koláče o priemere cca 25 cm a 1 o priemere cca 30 cm. Piekla som ich vo formách na pečenie pizze. Každý kúsok som prstami roztiahla a potom malým valčekom vyvaľkala do kruhu.
  3. Makovú plnku pripravíme tak, že dáme do nádoby mlieko s cukrom, keď zovrie, pridáme mak a za stáleho miešania necháme troška prevariť. Z oboch tvarohov dobre vytlačíme v plátennom obrúsku vodu, pridáme cukor, vanilkový cukor a žĺtok a cca 2 PL mlieka. Dobre vymiešame. Do makovej náplne som pridala ešte trocha ríbezľového džemu, aby sa mi náplň dala dobre vytláčať zo zdobičky. A potom už len zdobíme koláče podľa vlastnej fantázie. Na jeden ten najväčší koláč mi už nevyšli plnky, tak som ho ozdobila nakrájanými jabĺčkami a posypala som ho drobenkou.
  4. Necháme ešte troška podkysnúť, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Piekla som na 180 C. Po upečení som okraje potrela rozpusteným maslom.