Starkine slané paličky (fotorecept)

Autor receptu: boise

Mám výčitky svedomia. Pár dní dozadu som tu uviedla recept na starkého zapečené zemiaky. A potom ma napadlo, že som sa ešte nepodelila o nič, čo robievala starká. Tak som dnes piekla, aby ste aj vy zacítili vôňu môjho detstva. :)

30 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky vysypeme múku, pridáme masť a kávovú lyžičku soli.
  2. Do mlieka dáme štipku cukru a zohrejeme. Do teplého mlieka pridáme droždie. Nech vás nijak nevykoľají, že aj po desiatich minútach bude hrať droždie mŕtveho chrobáka. Mne sa to v poslednej dobe stáva dosť často. Ako vidíte na fotke, zase to na mňa skúšalo. Nevšímajte si ho, kľudne ho drzo odfoťte a s kľudom angličana prilejte k múke a masti. Zrejme ho tento hraný nezáujem nakopne a vo finále krásne zapracuje a výsledok bude dokonalý.
  3. Vypracujeme cesto.
  4. Časť z cesta odoberieme a vyvaľkáme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme soľou a syrom. Alebo mletou rascou, prípadne bylinkami. Čo len vám ide na chuť. Ja som dnes robila syrové, ale na Vianoce bežne pečiem z dvoch dávok a kombinujem.
  5. Potom to poprekrajujte...ehm...neviem ako sa tento nástroj volá. Chcela som napísať že ratlíkom, ale muž sa mi rehoce, že ratlík je pes. To by asi na vás rodinní príslušníci divne kukali, keby ste po vyvaľkanom ceste behali ratlíkom. Tak ako sa to potom volá? Radlík? No proste taká tá vec na fotke (Bože, ďakujem ti že si zoslal na zem fotoaparát)...
  6. Preneste na plech vystlatý papierom na pečenie a šup s tým do rúry predhriatej na 170 stupňov.
  7. Asi tak po 25-30 minútach sú upečené. Za predpokladu že ich okamžite nepošlete do svojich útrob, vydržia pomerne dlho (ako mierku uvádzam údaj: od predvianoc do Silvestra). K vínu sú ako stvorené, takže na vaše zdravie, varecháči!