Pečené kura
Štamgastove kura (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Názov štamgastove vraj pochádza z nejakej českej hospůdky, kde si na ňom pochutnávali miestni štamgasti. Je to veľmi jednoduché, rýchle a chutné jedlo.
2 porcie |
30 minút príprava |
60 minút na 220 °C |
Postup
- Kuracie štvrte alebo celú polovicu kuraťa osolíme a posypeme podľa chuti rascou.
- Kapustu nastrúhame a rovnomerne rozprestrieme na dno pekáča. Ja som použil okrúhlu misu z jenského skla. Osolíme a tiež posypeme rascou.
- Na kapustu rozložíme na kolieska nakrájanú cibuľu.
- Všetko prikryjeme plátkami anglickej slaniny. Ja som ju prekladal striedavo s oravskou, kvôli jej údenej chuti.
- Na vrch položíme osolené a pokmínované kurča. NEPODLIEVAME!
- Prikryté pečieme vo vyhriatej rúre pri 220 °C asi 30 minút, potom odokryté dopečieme pri tej istej teplote asi 35 minút. Čas je orientačný, každá rúra pečie inak.
- Podávame s obľúbenou prílohou, u mňa so zemiakmi. Kapusta z pekáča má výbornú chuť z použitých surovín.