Pečené kura

Štamgastove kura (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Názov štamgastove vraj pochádza z nejakej českej hospůdky, kde si na ňom pochutnávali miestni štamgasti. Je to veľmi jednoduché, rýchle a chutné jedlo.

2
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Kuracie štvrte alebo celú polovicu kuraťa osolíme a posypeme podľa chuti rascou.
  2. Kapustu nastrúhame a rovnomerne rozprestrieme na dno pekáča. Ja som použil okrúhlu misu z jenského skla. Osolíme a tiež posypeme rascou.
  3. Na kapustu rozložíme na kolieska nakrájanú cibuľu.
  4. Všetko prikryjeme plátkami anglickej slaniny. Ja som ju prekladal striedavo s oravskou, kvôli jej údenej chuti.
  5. Na vrch položíme osolené a pokmínované kurča. NEPODLIEVAME!
  6. Prikryté pečieme vo vyhriatej rúre pri 220 °C asi 30 minút, potom odokryté dopečieme pri tej istej teplote asi 35 minút. Čas je orientačný, každá rúra pečie inak.
  7. Podávame s obľúbenou prílohou, u mňa so zemiakmi. Kapusta z pekáča má výbornú chuť z použitých surovín.